I rummet där Marianne Lundqvist somnade in fanns en höj- och sänkbar säng och några trästolar. I övrigt var det vitt, kalt och sterilt. Men det finns en detalj som sonen Christer Lundqvist lagt på minnet:
– Klockan som satt på väggen. Det blev som ett sandur, ett tecken på att tiden rinner ut.
När historien tar sin början bor Marianne Lundqvist på ett äldreboende i Knivsta. En månad innan sin 87:e födelsedag faller hon och bryter lårbenet och får frakturer på revbenen. Hon förs till Akademiska sjukhusets akutmottagning. Efter en operation vårdas Marianne Lundqvist på först en intensivvårdsavdelning, och sedan en till. Familjen får höra att hon förmodligen inte kommer att överleva. Två dagar efter operationen kommer dock ett samtal. Marianne mår bättre och ska flyttas till en vanlig vårdavdelning.
Familjen gläds åt beskedet och tar med George, Mariannes man, till sjukhuset. Han bor på ett äldreboende i närheten av Marianne och ser fram emot att träffa "Lillan", som han kallar henne.
När familjen kommer till det sterila rummet på vårdavdelningen inser de snart att Marianne Lundqvist inte mår bättre.
– Vi förväntar oss att träffa en talbar och hyfsat pigg person men möts av en döende människa som bara gapar och väser, säger Christer Lundqvist.
Christer Lundqvists mamma får ligga kvar på vårdavdelningen medan familjen gör sig redo för att ta farväl. De tror att hon inte har lång tid kvar. Men på fredagen, fyra dagar efter att Marianne Lundqvist fått lämna intensivvårdsavdelningen, kommer ett nytt besked. Ansvarig läkare har beslutat att Marianne ska skickas hem till äldreboendet i Knivsta.
– Vi tror att det är ett misstag. Jag blir fruktansvärt upprörd, säger Christer Lundqvist.
Han ber att få tala med läkaren som fattat beslutet.
Christer Lundqvist säger att läkaren "skamset" hänvisar till direktiv uppifrån.
Tre timmar efter beskedet om att Marianne Lundqvist ska skickas hem till äldreboendet så avlider hon.
På Akademiska sjukhuset vill man inte uttala sig om enskilda ärenden.
– Generellt kan jag säga att det finns en risk att patienter skickas hem för tidigt. Vi försöker undvika att det händer, bland annat genom att se till att läkaren endast avgör vilket behov patienten har, och så har en annan person i uppdrag att hitta en vårdplats, säger Mikael Köhler, chefsläkare på Akademiska sjukhuset.
Christer Lundqvist tänker nu anmäla ärendet till patientnämnden.