– På vårt styrelsemöte häromdagen tog vi upp punkten om att eventuellt vräka kommunen. Vi har försökt få svar av dem i flera år. De har varit oerhört bristfälliga i sin kommunikation och det har varit en oacceptabel hantering av vårt ärende, säger Bertil Ellvén, sekreterare i föreningen.
Uppsala kommun äger fyra bostäder i föreningen, varav tre används som boende för personer med funktionsvariationer. Den fjärde var en så kallad baslägenhet med bemannad assistans dygnet runt, men år 2016 beslutade kommunen att lägenheten skulle användas i andra syften, bland annat som boende åt en flyktingfamilj.
– Problemet är att lägenheten stått tom sedan familjen flyttade ut den sista april 2018. Det är snart två år av bortslösade resurser, säger Bertil Ellvén.
Styrelsen har sedan dess försökt få svar från kommunen angående lägenheten. Enligt Bertil Ellvén är den värd mellan 2 och 2,5 miljoner kronor. Kommunen har betalat nästan 100 000 kronor i hyra för den tomma lägenheten, pengar som Bertil Ellvén anser kunde ha använts bättre.
– Med tanke på rådande bostadsbrist har jag väldigt svårt att förstå varför de gör så här.
Enligt Andreas Jonsson, områdeschef på Uppsala kommun, ska de "så snart som möjligt" bestämma vad som ska hända med lägenheten.
– Det vi vet är att den ska utnyttjas som personallägenhet. Vi jobbar med den frågan, säger han.
Varför har det tagit så lång tid att bestämma hur lägenheten ska nyttjas?
– Det kan jag inte svara på.
Problemen mellan styrelsen och kommunen slutar dock inte där. I samband med att lägenheten gjordes om från baslägenhet, uppstod ett annat problem.
– I de här fyra lägenheterna finns ett sammankopplat brandlarmssystem och centralen för brandlarmet sitter i den nu tomma lägenheten. Bara under 2019 har larmet utlösts fyra gånger, och vi i styrelsen har fått använda huvudnyckel för att gå in och stänga av det, säger Bertil Ellvén.
Styrelsen krävde redan i december 2016 att brandlarmet skulle kopplas vidare till någon som vid larm kunde rycka ut och vidta åtgärder, men inget hände enligt Bertil Ellvén.
Senaste gången brandlarmet utlöstes var 4 december i år. Då hade kommunen löst problemet genom att vårdpersonal i ett annat område fått SMS om att brandlarmet gått. En lösning som Bertil Ellvén ratar:
– När personalen kom till lägenheten var de väldigt upprörda. De sa att de inte har vakenjour under nätterna, och ett SMS vaknar man inte alltid av. Vi i styrelsen har heller inte fått någon information om den här lösningen.
Enligt Bertil Ellvén har föreningen ett 70-tal lägenheter i området. Han menar att kommunens hantering av brandlarmet innebär en allvarlig säkerhetsrisk.
– I värsta fall är det en fråga om liv och död för de boende i föreningen. Det måste finnas ett bra system och ett tydligt ansvar för vad som ska hända om det börjar brinna.
Andreas Jonsson på Uppsala kommun kan inte svara på varför det har tagit så lång tid att rätta till felet.
– Det kan ha funnits svårigheter i att hitta rätt lösning.
Styrelsen hävdar också att kommunikationen från er sida varit bristfällig. Varför har det blivit så?
– Jag vet inte varför det har brustit. Vi kan bara be om ursäkt och försöka se till att bli bättre i framtiden. Det är viktigt med bra kommunikation och jag kommer att kontakta bostadsrättsföreningen, säger Andreas Jonsson.