Boende rasar mot busskaoset

I snart två år har de boende i Bärby Hage kämpat mot förändringarna av busslinjen i området. Men trots försämrad trafiksäkerhet får de inget gehör hos vare sig kommunen eller UL.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala kommun2017-11-22 07:01

Hösten 2015. UL presenterar förslaget för det nya busslinjenätet i Uppsala och boende i staden får möjlighet att tycka till om förändringarna. Ungefär vid denna tidpunkt börjar kampen för de boende i Bärby Hage, som inte är nöjda med de ändringar UL planerar att införa sommaren 2017.

Vid den här tidpunkten går busslinjen genom området på två olika vägar – bussarna mot Ärna går via Flygargatan och bussen från Ärna går via Tunagatan. Så har det sett ut i 50 år. I UL:s nya förslag är tanken att båda turer ska gå endast via Flygargatan, en väg som är 6,5 meter bred och har två skarpa kurvor där det tidigare inträffat incidenter.

– När vi först fick höra om de här förändringarna i slutet av 2015 bjöd vi i Bärby Hage Egnahemsförening in UL till vårt årsmöte som vi hade i mars 2016 för att vi skulle få en chans att diskutera förslaget. Men vid den tidpunkten hade beslutet redan gått igenom och vi hade egentligen ingenting att säga till om, berättar Karin M Åberg, som är aktiv i föreningen.

LÄS MER: UL svarar på kritiken

Det finns flera stora problem med att busstrafiken förläggs endast till Flygargatan, anser medlemmarna i Bärby Hage Egnahemsförening. Dels menar man att trafiksäkerheten längs vägen försämras när busstrafiken ökar med 124 procent och bussar som möts måste köra upp på trottoarerna på vissa sträckor längs vägen för att kunna passera. Man anser att det inte tagits hänsyn till de barn som trafikerar vägen på sin väg mot skola, parker och fotbollsplaner.

Ett annat problem handlar om de vibrationer som skapas av bussarnas framfart och som fortplantas i den lermark som husen i området är byggda på.

– Fastigheterna i området har uppförts efter en speciell byggkonstruktion för att minimera risken för vibrationer. Tidigare har vi delat solidariskt på de vibrationer som skapats i och med att bussarna åkt på två vägar men nu koncentreras allting till husen längs Flygargatan, säger Karin M Åberg.

Sedan det där första mötet i början av 2016 har föreningen på en rad olika sätt försökt få inblandade parter att ändra sitt beslut om de nya busslinjerna. En undersökning har gjorts bland de över 350 hushåll som finns i området, där resultatet visade att 87 procent av de svarande ville ha kvar bussträckorna som de var. Dokument letades fram för att påvisa de effekter som en ökad busstrafik skulle innebära för vibrationerna i området. En riskanalys gjordes där man pekade på faran med att öka trafiken på Flygargatan där många barn cyklar till och från skolan. Men i slutändan hjälpte det inte att föreningen i det närmaste bombarderat UL, Uppsala kommun och Region Uppsala med mejl. Den 14 augusti i år kördes de första bussarna från Ärna in till stan via Flygargatan i Bärby Hage.

En av de boende i området som UNT möter är Bengt Wickström.

– Jag kan inte för mitt liv förstå varför de ska ha dubbel trafik på en gata som inte är gjord för busstrafik, säger han och pekar ut en specifik punkt på gatan:

– Här brukar bussarna köra upp på trottoaren för att kunna möta varandra. Det är bara en tidsfråga innan det händer något. Någon kommer att bli påkörd och det ska inte behöva gå så långt, säger han.

Men det måste väl ha blivit problem tidigare också, om exempelvis en skåpbil och en buss möts?

– Jo, visst. Men bussarna går ju hela tiden, var tionde minut, och det är inte så ofta som en skåpbil ska in här, säger Bengt Wickström.

Den 10 december kommer UL att genomföra ett antal förändringar i det nya linjenätet. De boende i Bärby Hage hoppas fortfarande att detta kommer innebära en ändring också i deras område, men det ser mörkt ut.

– Vi hoppas att de faktiskt funderar över hur de resonerat i det här ärendet och inser att deras beslut medför en minskad trafiksäkerhet för oss när bussarna måste mötas på trottoarerna. Vem tar på sig ansvaret den dag något händer pga att bussarna behövt mötas på trottoaren? Och ska vi behöva vänta på att något händer innan de är beredda att ändra sitt beslut?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!