Klockan är nio och Johan Persson och Per Stolpe från Upplandstiftelsen är på plats för att vittja ryssjan. Den är uppspänd vid vandringsvägen för fisk, asptrappan, som finns intill Islandsbron i Uppsala. Den här morgonen har fyra aspar fastnat i ryssjan. De protesterar våldsamt när Johan Persson börjar hala in.
– Det har blivit betydligt fler aspar i ån de senaste åren, säger han.
Under en veckas tid har märkningen pågått. Den görs för att aspen leker i mitten av april och vandrar upp till lekplatsen som ligger mellan Kvarnfallet och Nybron.
– Om någon vecka är det fullt med klibbig rom på stenar och annat, som finns i vattnet på sträckan. Aspen leker mellan 10 och 15 maj. Rommen finns på allt, säger Johan Persson.
Som fullvuxna kan fiskarna väga upp till tio kilo. Snittvikten i Fyrisån ligger på fyra kilo. En efter en flyttar Per Stolpe de stora blanka asparna till en håv. Sedan ska de mätas, vägas och märkas. Vissa fiskar är märkta sedan tidigare. De som inte märkts får ett märkstift inskjutet i bukmuskeln.
– På så sätt kan vi följa fiskens tillväxt och hur den rör sig.
Det finns två vägar för fiskvandring i stan. En vid Islandsfallet och en vid Kvarnfallet. De byggdes år 2008. Innan dess kunde inte aspen tas sig upp genom ån.
– Då trodde man inte att det fanns någon asp i ån över huvud taget. Men en restpopulation hade förmodligen levt kvar nedanför Islandsfallet och det är den som förökar sig nu, säger Johan Persson.
Aspen finns i hela Mälaren men den är fredad från fiske mellan 1 april och 31 maj.
– På sex år har vi märkt 500 fiskar varav 150 här i Fyrisån. Resten har vi märkt i Funboån och Örsundaån, säger Johan Persson.
Men han får inte bara asp i ryssjan. Ån har ett brett spektrum av fisk som nyttjar de nya vandringsvägarna.
– Alla vanliga arter finns i ån. Och vi har både fångat nejonöga, ål och öring. Uppsalaborna har en levande å. Jag tycker det är en otrolig känsla att ha en rödlistad landskapsfisk som aspen med lekplats mitt i stan, säger Johan Persson.
I år får Upplandsstiftelsen också stöd av SLU i sin övervakning av aspens vandring i form av en sensor som sitter i Fyrisåns mynning i Flottsund. När vattentemperaturen överskrider fem plusgrader larmar sensorn om att aspen är på väg upp genom ån. Då är det dags för Johan Persson och Per Stolpe att börja märkningen.