Under torsdagen hittas tre avlidna personer i en brinnande bil i Storvreta. Dagen därpå tar åklagaren Anne Sjöblom över utredningen och konstaterar att allt talar för att pappan berövat sina två barn livet och sedan begått självmord. Pappan ska även ha lagt ut en film på Facebook minuter innan dådet. Där säger han sig ha planerat att ta sitt eget och barnens liv.
Hur är det ens möjligt att en förälder dödar sitt barn?
– Det är nästan lika obegripligt för mig. Frågan är jättesvår och jag har inget enkelt svar. Men det finns några faktorer som ökar risken, säger Henrik Lysell, som forskat på Karolinska institutet inom ämnet filicid, som det kallas när en förälder dödar sitt barn.
Ett mönster som forskningen visar är att i nästan hälften av fallen har mördaren även tagit sitt eget liv – vilket kallas filicid-suicid.
– Det kan tyda på att förövaren som kommer begå självmord haft ett slags barmhärtighetstänk, att de känt oro, tänkt på deras framtid och att barnet inte kommer klara sig utan sin förälder. En annan hypotes är att förövaren velat förhindra att barnet tas om hand av den andra föräldern, säger Henrik Lysell.
Forskningen visar att det mestadels är barn under tio år som mördats av förälder.
– En orsak kan vara rent praktiskt, att det är svårare att beröva ett äldre barn livet och att de inte ses som lika hjälplösa, säger Henrik Lysell.
Det finns också fall där föräldern ansett att barnet varit besatt av något ont.
– I USA finns ett känt fall. En mamma mördade sina fem barn för att hon oroade sig för att djävulen skulle ta dem i besittning. Om liknade funnits i Sverige känner jag inte till, säger Henrik Lysell.
Via nationella register har han identifierat samtliga fall av filicid i Sverige mellan 1973-2008. Under de 35 åren har 151 individer mördat sina barn. Sammanlagt har 184 barn mördats av föräldrar. Det motsvarar cirka fem barn om året.
– Många av dem – cirka 25 procent– som dödat sina barn har fått psykiatrisk vård någon gång tidigare i livet. Allvarlig psykiatrisk sjukdom som depression, psykos eller personlighetsstörning är en stark riskfaktor. Förövaren kan ha varit sjuk när mordet begicks men det behöver inte vara så, säger han.
Tidigare självmordsförsök var också en stark riskfaktor, men däremot inte missbruk som ofta förekommer hos dem som begår mord eller dråp av vuxna.
– Tio procent av de som mördat sitt barn är dömda för att ha begått våldsbrott tidigare. Men det är inga höga siffror. Bland andra mördare är det närmare 50 procent.
Syftet med forskningen var att hitta verktyg till dem, som jobbar inom socialtjänst, polis eller med barn och föräldrar, för att hjälpa dem förutse och förebygga filicid.
– Inte heller har vi sett att barn med allvarliga skador eller sjukdomar drabbas mer ofta än andra. Eller att det oftare är en mamma som mördar sina barn, säger Henrik Lysell.
Kön verkar oviktigt, både mördarnas eller barnens, här är det ungefär 50/50.
Henrik Lysell känner lite uppgivenhet.
– Jag hade gärna sett tre tydliga riskfaktorer för en typisk förövare. Det hade lättare kunna hjälpa dem som jobbar med barn och föräldrar. De allra flesta som vårdats för psykiatrisk sjukdom kommer aldrig att begå filicid, säger han och tillägger: Men genom att fråga dem som är självmordsbenägna hur de ser på situationen för sina barn går det kanske att fånga upp några.