Under fredagen arrangeras en utbildningsdag på Akademiska barnsjukhuset, där ämnet är utredning och behandling av barn med ätsvårigheter på
– Det är ofta många olika faktorer som bidrar till att ett barn upplever svårigheter med att äta. Ofta kan barnen tycka att matupplevelsen på något sätt skapar obehag. Vissa barn äter bara en speciell typ av mat, vilket leder till en för ensidig kost, och andra barn äter mer varierat men alldeles för lite, säger dietisten Marie Karpmyr.
Enligt henne kan ätsvårigheterna även hänga ihop med att barnet har problem med exempelvis kräkningar, reflux eller förstoppning.
Marie Karpmyr är en del av "matlaget" på Folke Bernadotte regionhabilitering, det team som behandlar barn med ätsvårigheter. Tillsammans med läkare, logopeder och specialpedagoger tar hon emot barn upp till sju år från hela landet.
– Vi träffar ungefär hundra familjer om året som kommer hit från norr till söder. Vår behandling är ganska unik i Sverige, vi har ett stort fokus på att familjerna ska vara delaktiga i behandlingen, säger Marie Karpmyr.
De olika specialisterna behandlar barnen utifrån olika infallsvinklar, vilket Marie Karpmyr menar är positivt.
– Logopeden hjälper exempelvis barnen vid måltidssituationer med observation och coaching, medan specialpedagogen jobbar med att barnen ska få närma sig mat på ett lekfullt och kravlöst sätt. Jag som dietist håller koll på barnens näringsintag och hjälper till att optimera kosten.