Bara fyra pristagare besöker Uppsala

Traditionsenligt besöker flera Nobelpristagare Uppsala universitet på Luciadagen. Men i år har bara fyra stycken valt att tacka ja.

Abhijit Banerjee, Esther Duflo, M Stanley Whittingham och Michel Mayor. Den sistnämnda är förresten hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Abhijit Banerjee, Esther Duflo, M Stanley Whittingham och Michel Mayor. Den sistnämnda är förresten hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Foto: TT

Uppsala kommun2019-12-03 17:56

Det handlar om M Stanley Whittingham (kemi) och Michel Mayor (fysik). Även Abhijit Banerjee och Esther Duflo, mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne, kommer.

Uppsalabesöket ingår inte längre i Nobelstiftelsens officiella program utan universitet får själva bjuda in pristagarna. Men är det inte lite dålig uppslutning i år?

– Det är faktiskt lika många som i fjol. Det är många universitet som rycker i pristagarna och den 13 december är dagen efter att det officiella programmet har tagit slut. Tyvärr väljer många att åka hem just den här dagen. Men alla pristagare har fått en inbjudan och vi är fantastiskt glada över att fyra har valt att tacka ja, Annika Windahl Pontén, samordnare av Nobelprogrammet vid Uppsala universitet.

År 2017 var det sju pristagare som besökte Uppsala och i år hade universitet dessutom ett bra utgångsläge. Hela 14 personer får Nobelpris i år, dessutom kommer ju Olga Tokarczuk för att ta emot litteraturpriset för 2018. Just litteraturpristagarna har dock genom åren tenderat att tacka nej till att besöka Uppsala. Senast en pristagare kom var Svetlana Aleksijevitj, år 2015, och dessförinnan Orhan Pamuk, 2006.

Men pristagarna som trots allt kommer i år bjuds först på luciakaffe hos rektor. Därefter hålls föreläsningarna som är öppna för allmänheten. Kemi- och fysikpristagaren föreläser i Universitetsaulan och ekonomipristagarna på Ekonomikum. Besöket avslutas sedan med lunch på Slottet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!