"Att vara fyrkantig bit i ett runt hål"

Skådespelaren Rolf Lassgård, och prästerna Eugen Brudal och Ann-Christine Ruuth möttes i Uppsala. De talade om att vara transperson i verkligheten och på filmduken.

Ann-Christine Ruuth och Rolf Lassgård tittar på filmen "Min pappa Marianne". Filmen baseras på en bok om Ann-Christines liv och Rolf Lassgård spelar huvudrollen.

Ann-Christine Ruuth och Rolf Lassgård tittar på filmen "Min pappa Marianne". Filmen baseras på en bok om Ann-Christines liv och Rolf Lassgård spelar huvudrollen.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-11-29 17:11

– Filminspelningen var en lustfylld utmaning som berikat mitt liv. Att få gestalta någon ger ny kunskap och inlevelse. Förut visste jag inte skillnaden mellan transvestit och transperson, säger Rolf Lassgård, som spelar huvudrollen i kommande filmen "Min pappa Marianne".

Rolf Lassgård deltog i Svenska kyrkans transhearing på temat "Detta är min kropp" i Uppsala. 

– Svenska kyrkan har länge fokuserat på hbtq-frågor, framför allt kring homosexualitet. Nu vill vi ta transpersoners frågor till teologisk bearbetning och visa att vi är öppna för dem, säger Anna Lundgren, präst, Svenska kyrkan. 

Eftermiddagspasset startade med visning av en episod ur filmen "Min pappa Marianne". Den handlade om när prästen berättar att han egentligen är Marianne varpå dotterns värld går sönder. Filmens manus är en fri tolkning av boken "Min pappa Ann-Christine", som handlar om Ann-Christine Ruuth; också hon var med på hearingen. 

– Rolf och jag hade ett långt och intressant möte inför inspelningen, säger Ann-Christine Ruuth. 

På förmiddagen hade hon och Eugen Brudal berättat om att vara präst och komma ut som transperson. 

– Jag har ofta en känsla av att vara en fyrkantig pusselbit i ett runt hål, säger Eugen Brudal som kom ut med buller och bång från en dag till en annan. 

Annat var det för Ann-Christine Ruuth, hennes process var lång.  

– När jag väl visade vem jag var inuti, omgavs jag av tystnad. Ungefär som vid en svår sjukdom.

"Filmen "Min pappa Marianne" var  en otroligt lustfylld utamaning, " säger Rolf Lassgård,
"Filmen "Min pappa Marianne" var en otroligt lustfylld utamaning, " säger Rolf Lassgård,
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!