Äntligen fick Adrian sin operation

Adrian har till slut fått sin operation. "Nu kommer jag äntligen kunna gå normalt", säger han.

Adrians första operation ställdes in på grund av materialbristen.

Adrians första operation ställdes in på grund av materialbristen.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-25 20:15

UNT skrev för två veckor sedan om 11-årige Adrian, som var en av de första att få sin operationstid avbokad till följd av materialbristen. På grund av smärta i fötterna har han svårt att gå och kan inte ha andra skor än sandaler. Han hade väntat på en operation sedan i mars, och blev väldigt ledsen när den ställdes in. 

Men i veckan fick Adrian beskedet att han fått en ny tid. UNT var med när han på fredagsförmiddagen skrevs in på dagkirurgin på Akademiska sjukhuset.

– Det känns skönt. Det har varit jobbigt att ha sandaler när det nästan är vinter ute. Nu kommer jag äntligen att kunna gå normalt, sa Adrian som under de här två veckorna hunnit fylla 12 år.

Men lite pirrig var han också:

– Jag är lite rädd att jag ska må illa och spy efter operationen.

Adrian har funderat en del över materialbristhärvan. Om de hade ställt in operationer för att kirurger blivit sjuka hade han tyckt att det känts okej.

– Men att det beror på att man glömt beställa plasthandskar – låter det normalt?

Totalt har 27 barn fått sina operationer inställda på Akademiska sjukhuset på grund av materialbristen som uppstod när Apotekstjänst den 1 oktober tog över som leverantör. 7 av dessa barn har fått en ny operationstid inbokad. Att Adrian är en av dem misstänker hans mamma Malin beror på att hon "ringt och tjatat varje dag". 

– Jag har känt mig påstridig, men känt att jag måste vara det för Adrians skull. Jag är akademiker och bra på att argumentera och det är klart man undrar om det är därför han fick en tid. Det blir ju i så fall väldigt ojämlikt, tänk föräldrar som inte behärskar språket eller som har telefonångest.

Malin opererades på 70-talet själv för samma åkomma som Adrian har. Då var det ingen väntetid alls. 

– Hade jag vetat i mars att han skulle få vänta sju månader på operation hade jag köpt vård i ett annat land. Principiellt tycker jag att det är fel, men jag hade gjort det för att bespara honom allt lidande. Det hade räddat hans sommarlov.

När UNT pratar med Malin på telefon efter operationen säger hon att det gått bra – trots att det inte blev operation under narkos eftersom ett annat barn behövde narkosen akut. 

– Vi fick välja mellan operation i vaket tillstånd eller ställa in. Men nu ville vi bara få det gjort. Det var tufft för Adrian, men all personal här är väldigt professionella. Och som utlovat fick han pannkaka efteråt.

Om ungefär en vecka är Adrians fötter läkta. Då ska han få välja ett par nya fina vinterskor.

På fredagsmorgonen fick Adrian äntligen skriva in sig på Akademiska sjukhuset för att operera sina fötter. Hans första operation ställdes in på grund av materialbristen.
På fredagsmorgonen fick Adrian äntligen skriva in sig på Akademiska sjukhuset för att operera sina fötter. Hans första operation ställdes in på grund av materialbristen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!