Anhöriga riskerar att sprida smitta till äldreboenden

Det är besöksförbud på Uppsalas äldreboenden sedan den 12 mars. Men det kommer signaler om att anhöriga bryter mot restriktionerna.

Caroline Hoffstedt (S) vid Höganäs äldreboende. I bakgrunden Svante och Ewa Wallner som den 18 maj träffades med en plexiglasskiva som virusskydd mellan sig.

Caroline Hoffstedt (S) vid Höganäs äldreboende. I bakgrunden Svante och Ewa Wallner som den 18 maj träffades med en plexiglasskiva som virusskydd mellan sig.

Foto: Niklas Skeri/Arkiv

Uppsala kommun2020-06-12 09:58

Det finns inga förbud för anhöriga att ta ut de boende på till exempel promenader, eftersom de boende har laglig rätt att röra sig fritt.

Enligt Caroline Hoffstedt har det kommit signaler från äldreboenden om att anhöriga tar med äldre ut från boendena, trots rekommendationen att avstå. 

– Jag har full förståelse för att man vill träffa sina anhöriga. Men smittan riskerar att komma in på fler äldreboenden om man gör på det sättet, framhåller hon.

Kommunen har köpt in plexiglasskivor för utomhusmöten. Tanken är att äldre och deras anhöriga ska sitta på varsin sida av glasskivan. Caroline Hoffstedt råder människor att ha sådana möten.  

Det har nu gått ungefär tre månader sedan pandemin slog till på allvar i Uppsala. En del av kritiken mot äldreomsorgen har handlat om bristen på skyddsutrustning.

UNT har haft kontakt med anhöriga och personal som vittnat om avsaknad av munskydd, skyddskläder med mera. Men Caroline Hoffstedt har en annan bild.

– Äldreomsorgen har haft skyddsmaterial, men periodvis har marginalerna varit knappa, säger hon.

Först i mitten av maj blev det obligatoriskt för personalen att bära visir vid arbete med coronasmittade. Varför inte tidigare?

– Visir är mer ett komplement till andra insatser som handhygien eller att stanna hemma vid sjukdom. Vi ville säkra att all personal följde grundläggande rutiner innan det blev aktuellt med visir, menar Caroline Hoffstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!