Mordet och mordförsöket
Natten till lördagen den 10 januari 2004 skjuts en kvinna ihjäl i sitt hem i Knutby. Kvinnans make, Helge Fossmo – som i dag heter något annat – är pastor i Knutby Filadelfiaförsamling. Det är parets barnflicka som håller i pistolen.
Precis efter mordet skjuter barnflickan också familjens granne, som överlever. Barnflickan flyr därefter hem till sin pappa i Småland, där hon grips dagen efter. Hon erkänner relativt omgående sig skyldig till både mordet och mordförsöket. Men polisen har tidigt misstankar om att Helge Fossmo också har varit inblandad i dåden.
LÄS MER: Skotten som skakade Knutby
Polisutredningen
Cirka två veckor efter mordet och mordförsöket gör polisen ett tillslag i det bostadsområde där brotten ägde rum. Den 28 januari anhålls Helge Fossmo misstänkt för inblandning i mordet och mordförsöket. Det har då framgått att han har haft en sexuell relation med den skottskadade grannens hustru. I februari genomförs en rekonstruktion av mordnatten.
Med hjälp av barnflickan lyckas polisen också hitta den pistol som ska ha använts vid mordnatten – det går emellertid inte att se några fingeravtryck på den.
När förundersökningen är klar i slutet av april 2004 går polisen ut med att miljön i Knutbys Filadelfiaförsamling ligger till grund för händelserna den 10 januari. Bland de framträdande medlemmarna finns pastorn Åsa Waldau, som går under namnet ”Kristi brud”.
Åtalet och rättegången
I maj väcks åtal mot Helge Fossmo och barnflickan. Förutom de åtalspunkter som gäller mordet och mordförsöket i januari åtalas Helge Fossmo också för att 1999 ha mördat sin dåvarande hustru. När rättegången inleds är ett stort medieuppbåd på plats.
I Åsa Waldaus vittnesmål inför rätten utmålar hon Helge Fossmo som manipulativ. Det tillbakavisas emellertid av Helge Fossmos vittnen, som i stället menar att Åsa Waldau har toppstyrt församlingen. Utifrån en rättspsykiatrisk undersökning kommer Socialstyrelsens rättsliga råd fram till att barnflickan led av en psykisk störning när hon genomförde brotten. Som bevis för Helge Fossmos inblandning lägger åklagarsidan fram en mängd återskapade sms som han har skickat till barnflickan.
Domen och överklagandet
Den 30 juli faller tingsrättens dom. Helge Fossmo döms till livstids fängelse för anstiftan till mord på sin andra hustru och anstiftan till mordförsök på sin granne. Han frias därmed från anklagelsen om mord på sin första hustru. Barnflickan döms till rättspsykiatrisk vård för mord och mordförsök. Såväl åklagarna som Helge Fossmos och barnflickans advokater överklagar domen.
Rättegången i hovrätten
När förhandlingarna i Svea hovrätt inleds den 24 september menar Helge Fossmos advokat att hans klient riskerar att vara dömd på förhand och advokaten vädjar till rätten att ge Fossmo en rättvis prövning.
I november 2004 meddelar Svea hovrätt att de inte ser någon anledning till att ändra tingsrättens dom. Det innebär att Helge Fossmo återigen frias från anklagelserna om att ligga bakom sin första hustrus död – något som experter har varit oeniga om under hela rättsprocessen.
Ytterligare prövning avslås
Efter domen i hovrätten överklagar Helge Fossmo till Högsta domstolen. I januari 2005 – nästan exakt ett år efter mordet och mordförsöket – kommer beskedet att han inte beviljas prövningtillstånd. Livstidsdomen slås därmed slutgiltigt fast.
Församlingen fortlever...
Under åren efter rättegången lever Filadelfiaförsamlingen i Knutby vidare. Från sin cell i Kumlabunkern erkänner Helge Fossmo i september 2006 delaktighet i mordet och mordförsöket. Enligt honom ska ytterligare församlingsmedlemmar också vara inblandade, något som tillbakavisas av församlingen.
LÄS MER: Då kan Helge Fossmo släppas från fängelset
När tidningen besöker Knutby tio år efter morddramat menar vissa bybor att händelsen splittrade orten i två läger – för eller emot Filadelfiaförsamlingen. Samtidigt menar församlingen själva att det som inträffade har stärkt dem.
LÄS MER: Reportern besökte Knutbyförsamlingen tio år senare: ”Blev jag grundlurad?”
...men lägger slutligen ner
I november 2016 uppstår det återigen dramatik i församlingen. Pastorerna Urban Fält och Åsa Waldau tvingas bort efter anklagelser om att de ska ha knutit alltför stor makt till sig. Bara ett halvår senare lämnar den pastor som stått bakom anklagelserna – Peter Gembäck – också församlingen.
Hösten 2017 inkommer tre anmälningar med kopplingar till Knutby Filadelfiaförsamling till polisen. I februari följande år presenterar SVT:s ”Uppdrag granskning” uppgifter om psykiska, fysiska och sexuella övergrepp inom församlingen.
I maj 2018 kommer så beskedet – Filadelfiaförsamlingen i Knutby lägger ner sin verksamhet. Det betyder emellertid inte att de rättsliga processerna mot församlingsmedlemmarna avslutas.
Pastorn anmälde sig själv
I maj 2019 väcks nämligen åtal mot tre av de tidigare pastorerna i församlingen – Peter Gembäck, Åsa Waldau och Urban Fält. Det har då gått över ett och ett halvt år sedan polisanmälningarna lämnades in hösten 2017.
När åtalet väcks framgår det att det var Peter Gembäck som stod bakom polisanmälningarna som alltså har lett till att han själv åtalas. I samband med att åtalet väcks menar advokaten till en av de målsägande att församlingsmedlemmarna har ”levt i en väldig skräck”.
”Pennalism och sexkrav”
Sex av de åtta åtalspunkterna gäller Åsa Waldau. Hon misstänks för att vid 14 olika tillfällen under 2014–2015 ha misshandlat sex olika församlingsmedlemmar. Peter Gembäck åtalas även han för misshandel, medan Urban Fält anklagas för sexuellt utnyttjande av en 17-årig flicka. Enligt flera uppgifter kan fler brott av samma typ som finns i åtalet ha begåtts, men preskriptionstiden för exempelvis misshandel av normalgraden är fem år.
Åsa Waldau och Urban Fält nekar till anklagelserna. I en utredning inför rättegången beskriver Urban Fält – som i dag heter något annat – att församlingen präglades av pennalism och krav på sexuella handlingar ”som skulle kunna tolkas som övergrepp”. Den 30 december 2019 ber han genom ett öppet brev om förlåtelse för det han har gjort som pastor.
Den 14 januari 2020 – på dagen 16 år efter att barnflickan häktades för de brott som gjorde Knutby känt långt utanför Upplands gränser – inleds rättegången mot de tre pastorerna.
Helge Fossmo friges
Den 23 januari 2022 försätts Helge Fossmo på fri fot. Han har avtjänat 18 år av sitt 26-åriga fängelsestraff och har därför blivit villkorligt frigiven.