Alla svenska böcker ska digitaliseras

Alla böcker, tidningar, tidsskrifter, läromedel och rapporter som tryckts i Sverige sedan 1400-talet ska digitaliseras. Det har Uppsala universitetsbibliotek beslutat i samråd med sex andra stora bibliotek, bland andra Kungliga biblioteket.

En omfattande digitaliseringsverksamhet kommer att pågå under en lång tid framöver på Carolina Rediviva.

En omfattande digitaliseringsverksamhet kommer att pågå under en lång tid framöver på Carolina Rediviva.

Foto: Magnus Hjalmarsson

Uppsala kommun2020-01-30 15:01

Det är på tiden att Sverige digitaliserar sin historia – något som man i många andra länder kommit betydligt längre med, menar Lars Burman, överbibliotekarie på Uppsala universitetsbibliotek. Han kan inte säga exakt hur omfattande arbetet blir, men det handlar om hundratusentals skrifter som ska scannas in.

– Vi har 15 hyllmil med fysiskt material. Mycket är utländsk forskning men en stor del är även svensk litteratur. Det kommer säkert ta tio år innan man kan se ett samlat resultat av det här, säger Lars Burman.

På sikt kommer all tryckproduktion sedan 600 år tillbaka att finnas tillgänglig i digital form. På universitetsbiblioteket finns det redan folk som arbetar med att digitalisera material – men i och med satsningen lägger man nu i en extra växel.

– Resurser finns det inte tillräckligt ännu, det behöver skakas fram. Vi har kompetens och digitaliseringsverksamhet igång men behöver samordna arbetet mer.

Det behöver göras en kartläggning av samlingarna och var gränserna för vad som ska digitaliseras bör dras. Broschyrer och reklamblad exempelvis – kommer inte att prioriteras, enligt Lars Burman.

Hur går arbetet till i praktiken?

– Vi har en digitaliseringsstudio med teknisk utrustning av hög kvalitet med kameror och scanners. Det vi jobbar med är främst upphovsrättsfritt material. När det är digitaliserat lägger vi ut det fritt på nätet.

Karta: Carolina Rediviva, Uppsala universitetsbibliotek
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!