Äldre oroliga att smittas av hemtjänsten

Äldre i Uppsala oroar sig för att hemtjänsten tar med sig coronasmitta. "Jag vill leva många år till så jag önskar att hemtjänsten hade skyddsutrustning på sig", säger 95-åriga Ebba.

95-åriga Ebba ser väldigt allvarligt på det nya viruset och önskar att all hemtjänstpersonal bar skyddsutrustning för att minska risken för smittospridning. (Bilden föreställer inte Ebba)

95-åriga Ebba ser väldigt allvarligt på det nya viruset och önskar att all hemtjänstpersonal bar skyddsutrustning för att minska risken för smittospridning. (Bilden föreställer inte Ebba)

Foto: Gorm Kallestad/Arkiv

Uppsala kommun2020-04-02 21:00

Ebba bor i en lägenhet i Uppsala och har hemtjänst både dag och natt.

– Det är väldigt många olika människor som kommer. Det är ett elände. Annars är jag väldigt nöjd med dagpersonalen, säger Ebba som egentligen heter något annat.

På dagen står ett privat företag för hemtjänsten, på natten kommunen. De hemtjänstanställda som kommer på dagen har skyddsrockar på sig. Det vill Ebba att även nattpersonalen har, eftersom de kommer nära henne när de hjälper henne inför läggning.

– Viruset sätter sig i kläderna. Därför har jag bett dem många gånger att ha skyddsrockar eftersom de går mellan mig och andra vårdtagare. Men de vägrar. De säger att de inte har tid att hålla på med sånt eftersom de har så många andra de ska till. Jag vill inte känna att jag är till besvär, men det är så jag känner, säger Ebba och ber om ursäkt när hon börjar gråta i telefonen.

Ebba har allvarliga hjärtproblem, vilket innebär att viruset kan bli extra farligt för henne. Det nya coronaviruset påminner henne om spanska sjukan – den svåra influensa som härjade i världen för hundra år sedan. I den pandemin dog sju av hennes mammas syskon.

– Jag tycker att svenska myndigheter borde ha gjort mer i början för att stoppa det här nya viruset. Jag är rädd för att smittas, jag är 95 år och vill leva många år till. Jag vill hinna uppleva att mina barnbarn får barn.

Barnbarnen kan Ebba inte träffa alls nu. Däremot får hon besök varje vecka av sina barn. Men de kramas inte som de brukar göra, utan barnen sitter på altanen och pratar med sin mamma genom altandörren alternativt pratar med henne i telefonen efter att de lämnat matvaror i kylskåpet.

Ebba har mycket låg pension och känner inte att hon har råd att ta färdtjänst någonstans. Förut brukade hennes dotter ta med henne på utflykter till kaféer, men det går ju inte längre.

– Jag har livslust, men ibland blir jag så ledsen när jag får sitta här själv och inte kommer ut. Men det finns de som har det mycket värre, jag vet flera vars barn inte bryr sig om dem.

Hur länge tror du att du måste stanna inne?

– Det här blir nog långvarigt. Kanske blir det bättre i sommar och sedan fler som smittas i höst igen.

Ebba har haft ont i huvudet i några dagar och känner sig hängig.

– Jag hoppas verkligen att jag inte råkat på corona, säger hon.

Några andra som är oroliga för att smittas via hemtjänsten är Bosse Larsson och Anna-Maria Dahlén-Larsson, 77 respektive 81 år. De har hemtjänst via kommunen och får besök av tio olika hemtjänstanställda varje dag. 

En i personalen har börjat med skyddsförkläde och munskydd, men ingen annan, berättar Bosse Larsson.

– Hon förstår hur allvarligt det är och säger att hon är rädd om sig själv och om oss. Det skulle kännas mycket bättre om alla som kom hit hade skyddsutrustning, särskilt munskydd. För det händer ju att personal hostar och nyser, sånt gör vi ju alla, säger han.

Själv ser Bosse Larsson till att hålla avstånd till de hemtjänstanställda. Men hustrun har inte den möjligheten eftersom hon behöver mycket hjälp. För ett par veckor sedan kontaktade han deras hemtjänstutförare för att höra om de planerade striktare skyddsrutiner. 

– Jag fick ett svar om basal hygien, vilket kändes som god dag yxskaft. Tidigare har man sagt åt oss att vi kan byta utförare om vi inte är nöjda, men jag tycker inte att det är vi som borde behöva göra något. 

Äldre drabbas hårdast

Personer över 80 år är den grupp som blir sjukast av covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset. Regeringen har därför förbjudit besök på alla landets äldreboenden. Rekommendationerna är att äldre ska träffa så få människor som möjligt. 

Många äldre träffar i dagsläget i princip bara hemtjänstanställda, men det kan beroende på vårdbehov bli många personer. Den som beviljats hemtjänst får hjälp i hemmet med vardagliga sysslor, allt från städning till toalettbesök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!