Akutavdelningen extra hårt belastad

De senaste dygnen har varit extra tuffa på akutmottagningen på Akademiska. På torsdagen hade flera patienter väntat ett dygn på att få komma till en vårdavdelning.

Tenho Kilpijärvi har väntat nästan ett dygn på vårdplats. Under natten hade han ett eget rum på akuten, men på morgonen skjutsades han ut till korridoren, vilket han tyckte var helt okej. Här skjutsas han till ortopedavdelningen av transportören Klara Holm.

Tenho Kilpijärvi har väntat nästan ett dygn på vårdplats. Under natten hade han ett eget rum på akuten, men på morgonen skjutsades han ut till korridoren, vilket han tyckte var helt okej. Här skjutsas han till ortopedavdelningen av transportören Klara Holm.

Foto: Madeleine Andersson

Uppsala kommun2019-10-04 07:00

Klockan är 11.50 på torsdagen när Tenho Kilpijärvi till slut rullas iväg till en vårdavdelning. Han har väntat på akutmottagningen sedan klockan 15 på onsdagen – det vill säga 21 timmar. 

– Personalen på akuten sliter verkligen och gör ett fantastiskt jobb. Men det är klart att det är knäppt att det ska vara sån här brist på platser, säger han. 

Målet är att en patient ska få komma till en vårdavdelning inom en timme efter att beslut tagits om inläggning. Det målet uppnås sällan. En genomsnittsmorgon ligger ungefär tio patienter på akuten och väntar på en ledig vårdplats, de flesta av dem har då väntat minst tolv timmar. På torsdagsmorgonen hade man 18 väntande patienter. 

– Vi är så överbelastade att vi inte hinner övervaka och ta hand om patienterna. Det kan till exempel leda till att patienter inte får smärtlindring i tid eller att de löper ökad risk att utveckla trycksår när vi inte hinner hjälpa dem att vända sig, säger Viktor Ekström, avdelningschef på akuten.  

UNT har återkommande rapporterat om den krisartade situationen. Akutpersonalens uppgift är att ta emot akut sjuka personer. Den fortsatta vården ska ges av specialistvårdavdelningar. Men på grund av sköterskebrist finns det för få vårdplatser och patienterna blir därmed kvar på akuten, trots bristande resurser. 

– Vi måste prioritera de som kommer in med ambulans eller är akut sjuka. Men det leder till en etisk stress hos personalen. Många är mycket frustrerade över att inte hinna med alla patienter, men alla gör sitt yttersta, säger Viktor Ekström som menar att det behövs 70 ytterligare vårdplatser för att lösa de ständigt återkommande problemen på akuten.

Tenho Kilpijärvi fick under natten sova i ett rum på akuten, men på morgonen flyttades han ut i korridoren när rummet blev för fullt. Det var helt okej, säger han, men han är lättad över att nu få komma till en vårdavdelning.

– Och till rätt vårdavdelning dessutom, till ortopeden. Jag hade ju kunnat placeras på en annan avdelning om det bara var där det fanns plats, säger han.

På torsdagsförmiddagen var akutens första väntrum, där personer väntar på att få träffa en läkare för bedömning, nästan helt fullt. På en brits alldeles innanför entrén ligger en kvinna med svåra magsmärtor. Hon kom hit för två och en halv timme sedan och väntar nu på att bli undersökt.

– Vi fick höra när vi kom att det är lång väntetid i dag. Det känns jättejobbigt att man inte ens får komma in i ett rum, säger hon.

Hon har läst om situationen på Akademiska sjukhuset och tänkt att det är bäst att inte bli sjuk.

– Det är verkligen inget kul att det ska vara såhär.

Enligt Göran Günther, chefsläkare på Akademiska, beror situationen de senaste dagarna på att ovanligt många sökt vård.  

– Ibland ökar belastningen, och då får vi hantera det. Vi har haft ett stort inflöde till akuten den senaste veckan och har öppnat extra vårdplatser genom att ringa in personal. 

Situationen är ansträngd även i normalläget, klarar ni verksamheten när det blir en sån här extra belastning?

– Ja, men ansträngningen blir större.

Göran Günther håller med Viktor Ekström om att det behövs omkring 70 ytterligare vårdplatser.

– Det pågår hela tiden ett arbete för att hålla vårdplatser öppna och skapa nya vårdplatser. Det handlar främst om att rekrytera ny personal.

När finns inte längre de här återkommande problemen?

– Det går inte att säga.

Efter 21 timmars väntan på akuten på Akademiska sjukhuset fick Tenho Kilpijärvi plats på en vårdavdelning. Han hyllar akutpersonalen: ”De sliter verkligen och gör ett fantastiskt jobb”, säger han.
Efter 21 timmars väntan på akuten på Akademiska sjukhuset fick Tenho Kilpijärvi plats på en vårdavdelning. Han hyllar akutpersonalen: ”De sliter verkligen och gör ett fantastiskt jobb”, säger han.
Akutmottagningens uppdrag

Akutmottagningens uppgift är att ta emot patienter som är akut sjuka, med kritiska och/eller livshotande tillstånd.  Akutens uppgift är inte att ha inneliggande patienter som kräver övervakning eller mer avancerad vård. Målet är att en patient ska få plats på specialistvårdavdelning inom en timme från det att beslut om inläggning tagits. 

Akutmottagningen tar varje dygn emot i snitt 150 patienter. Ungefär en fjärdedel av dem behöver läggas in. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!