Åklagare, Thomas Bälter Nordenman, räknar med en fällande dom för huvudmannen, som är i 30-årsåldern från Stockholm.
– Jag anser att har man legat bakom ett bedrägeri på 48 miljoner kronor så ska man ha maxstraff som är åtta års fängelse. Mannen har dessutom gjort sig skyldig till bedrägerier på liknande sätt tidigare och dömts för det, säger han.
I sin slutplädering gick Thomas Bälter Nordenman igenom åtalspunkt för åtalspunkt för att måla upp bilden av hur bedrägerierna och penningtvätten skett på ett systematiskt och uttänkt sätt, hur de många bedrägerierna hänger ihop och hur flera av de åtalade, som inte känner varandra, ger berättelser som liknar varandra.
– Bevisningen har vuxit och flera av låntagarna som tidigare nekat i polisförhör har valt att berätta och erkänna under förhandlingen, säger han.
En person från Göteborg som åklagaren anser ha varit mest aktiv när det gäller att hitta låntagare vill Thomas Bälter Nordenman ska dömas till fyra års fängelse grovt bedrägeri. De personer som agerat målvakter, varav flera kommer från Uppsala, anser han ska dömas till ett års fängelse.
I korthet har brottsupplägget gått ut på att 63 personer låtit sig bli id-kapade, och tillåtit att lån tagits i deras namn. De har sedan fått instruktioner om att polisanmäla id-kapningen. De lånade pengarna har förts vidare för att slutligen tvättas via spel på kasinon på franska Rivieran. Många har lockats att delta mot ersättning. De är utspridda över landet men merparten finns i Uppsala och Göteborg.
Thomas Bälter Nordenman anser att flera av dem bör dömas till villkorlig dom och samhällstjänst på grund av deras låga ålder.
– Men bara ett fåtal är med i det här åtalet för att illustrera hur allt gått till. Fler åtal väntar mot resten av de som deltagit, säger han.
Majoriteten av de åtalade är födda på 1990-talet och är mellan 20 och 30 år. Många av dem utan kriminell bakgrund.