Akademiska barnsjukhuset firar 40 år

Mycket har hänt sedan barnsjukhuset invigdes 1979. I dag ligger Uppsala och Sverige i framkant när det gäller barnsjukvård.

Några av representanterna från patientrådet Unga experter talar till publiken.

Några av representanterna från patientrådet Unga experter talar till publiken.

Foto: Svetlana P Jansson

Uppsala kommun2019-11-04 17:26

Det har gått 40 år sedan Akademiska sjukhuset samlade merparten av barns sjukvård under ett och samma tak. Året var 1979 och sedan dess har barnsjukvårdens utveckling stadigt gått framåt.

– Vid den tiden fanns inte begreppet barnsjukhus i Sverige. Ett slående exempel på utvecklingen är framstegen inom neonatalvården. Av nyfödda barn som vägde under ett kilo gick 90 procent inte att rädda år 1979. I dag överlever i stället 90 procent, säger Klas Ekström, verksamhetschef på Akademiska barnsjukhuset. 

För att fira barnsjukhusets 40 år anordnades under måndagseftermiddagen ett halvdagssymposium i Grönwallsalen på Akademiska sjukhuset. Flera framstående läkare inom olika områden höll föredrag och scenen gästades även av barnsjukhusets ”unga experter”, ett slags patientråd bestående av ett tjugotal barn och ungdomar.

– Våra unga experter fungerar som vår samtalspartner i arbetet för att bli ett så barnvänligt sjukhus som möjligt. De ger oss input och förslag till förbättringar och det kan vara allt från att en ny gitarr behövs till hur väntrummen ska utformas, säger Klas Ekström. 

Det finns enligt Klas Ekström flera anledningar till att barnsjukvården blivit så pass mycket bättre i dag i jämförelse med för 40 år sedan. 

– Vi har gjort stora framsteg inom bland annat kirurgin med nya tekniker och mediciner. En viktig aspekt är också att vi i dag ser barnet som en individ, som har rätt till information så att de själva kan förstå vad som händer. 

Förutom framgångarna inom neonatalvården och kirurgin, ligger Uppsala och Sverige i framkant inom en rad andra områden kopplade till barnsjukvård. Bland annat menar Klas Ekström att Sverige är världsledande inom barndiabetessjukvård, och så ligger vi även långt fram när det kommer till barncancervård.

– Vi har en av världens bästa överlevnadssiffror. Ungefär 85 procent av våra barnpatienter överlever de första fem åren av cancer. I Sverige har vi länge haft tydliga mål när det kommer till barnsjukvården och det har gett resultat. 

Inför framtiden önskar Klas Ekström att barnsjukhuset kan fortsätta att utvecklas i en positiv riktning. Den stora förhoppningen är att kunna utöka verksamheten ytterligare och samla alla vårdformer för barn på samma plats. 

– I dag har vi fortfarande vissa avdelningar där vi behandlar barn på det vanliga sjukhuset. Vår målsättning är att kunna bygga ett helt nytt barnsjukhus, där vi kan samla all sjukvård i ett format som är helt anpassat efter barnen och deras behov, säger Klas Ekström.

Sjukhushunden Luna var på plats under firandet.
Sjukhushunden Luna var på plats under firandet.
Karta: Ingång 70, Akademiska sjukhuset
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!