70-plussare åker fortfarande kollektiv färdtjänst

För att bromsa spridningen av coronaviruset har Folkhälsomyndigheten och regeringen vidtagit flera åtgärder. Nu ser Uppsala kommun över den kollektiva färdtjänsten som en del rasar över.

Laila Löfven är kritisk till att pensionärer behöver betala dubbelt så mycket för färdtjänst, om de inte vill samåka under rådande pandemi.

Laila Löfven är kritisk till att pensionärer behöver betala dubbelt så mycket för färdtjänst, om de inte vill samåka under rådande pandemi.

Foto: Privat/TT/Roger Vikström

Uppsala kommun2020-04-08 19:02

Folkhälsomyndigheten uppmanar sedan flera veckor tillbaka personer över 70 år, liksom yngre personer som tillhör riskgrupper, att begränsa kontakten med nära och kära och att helt undvika att åka med kollektivtrafiken under den rådande pandemin.

Men i Uppsala möts många äldre fortfarande i den kollektiva färdtjänsten. För att få en egen transport just nu behöver de betala extra. Något som 74-åriga Laila Löfven från Sala backe i Uppsala är kritisk till. Hon kommenterar att de sitter tätt intill varandra i bilen och att hon och många andra pensionärer inte har råd att betala den extra avgiften för en egen transport. 

– Det är fortfarande samåkning i färdtjänsten, och det är ju ingen som samåker i dag. Jag tycker att det är lite orättvist. Det är egentligen skamligt i dessa tider. Vi har inte så höga pensioner och en resa för 160 kronor är ju inte rimligt. En väg kostar 80 kronor. Jag tycker att det ska kosta 40, säger hon. 

Laila Löfven berättar att hon brukade åka färdtjänst till måndagspassen på Fyrishov innan coronakrisen. Nu har hon inte åkt dit eller någon annanstans heller för den delen med färdtjänsten sedan början av mars.  

– Jag har hjälp än så länge. Mina barn handlar åt mig. Men händer det någonting så kanske jag behöver åka. Man behöver göra det ibland, men man nöjesåker inte. 

Roger Lindström, områdeschef på Uppsala kommun, uppger nu att kommunen utreder om regelverket kring ensamåkning ska förändras eller inte i spåren av coronapandemin.

– Vi har fått ett uppdrag där vi utreder situationen just nu. Vi ser över om vi ska göra några förändringar, säger han. 

Roger Lindström berättar att personer med medicinska skäl för ensamåkande är berättigade till det i dag, medan andra kan begära egentransport mot förhöjd avgift. Besked om eventuella förändringar ska presenteras under veckan eller kommande vecka. 

Har ni sett en förhöjd efterfrågan på egentransporter?

– Nej. Det vi ser är att flertalet följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla sig hemma.

Roger Lindström uppskattar att antalet resenärer halverats i spåren av coronakrisen och att de som tar färdtjänsten därmed ofta åker själva.

– I takt med att antalet resenärer minskat så pass är det i huvudsak ensamåkande, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!