– Våra kartläggningar visar att det är ungefär 60 kriminella individer i Gränby som ligger bakom otryggheten och den grova brottsligheten i området. Det är alltså bara någon procent av de 6 000 - 7 000 personer som bor i Gränby som står för de värsta problemen.
– En del vill göra gällande att Gränby är något slags ghetto men jag delar inte alls den bilden. De allra flesta som bor här är personer som arbetar och sköter sig.
Det sa Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef för Uppsala-Knivsta, som fick en applåd för sitt uttalande av det 50-tal personer som kommit till ett möte i Gränbyskolan under tisdagskvällen.
Mötet arrangerades av Socialdemokraterna i Uppsala och temat var hur tryggheten i Gränby ska ökas.
Jale Poljarevius nämnde i samma veva att det i Gottsunda rör sig om ett 70-tal personer som polisen håller koll på.
För att stävja brottsligheten och öka tryggheten i Gottsunda har polisen sedan i mars en särskild områdesgrupp som regelbundet arbetar i stadsdelen.
– Tanken är att en liknande områdesgrupp ska inrättas även i Gränby, sa Jale Poljarevius, dock utan att lämna närmare detaljer om när det kan bli verklighet.
Han berättade att antalet polisinsatser i Gränby har ökat de senaste åren. Under januari till september 2014 genomförde polisen 2145 ingripanden. Under motsvarande period 2019 hade antalet ökat till 3011 ingripanden.
Flera åhörare kom med förslag hur tryggheten ska öka i Gränby. Gränbybon Görel Forsling vill se fler vuxna ute i området, även fältarbetare från socialtjänsten.
Hon tror inte att ökad polisnärvaro är rätt väg att gå.
– Uniform främjar inte säkerheten. Jag tror inte att ungdomar kommer fram och pratar med poliser i uniform.
Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling, (S), berättade att kommunen håller på att ta fram en handlingsplan för Gränby där det ska finnas åtgärder för ökad trygghet.
Bland det som är på gång i Gränby vid sidan av handlingsplanen finns renovering av fritidsgården, ökad belysning, fler trygghetsvandringar och snabbare klottersanering.
Erik Pelling presenterade även insatser mot brott och otrygghet för kommunen i stort. Det handlade bland annat om att föräldrar ska kontaktas inom 24 timmar om deras minderåriga barn misstänks för brott.
Vidare ökar kommunen satsningarna mot kriminella personers ekonomi, till exempel genom att hindra svarta hyreskontrakt.
– Vi planerar även att fördubbla resurserna för avhopparverksamheten för att få fler att lämna den kriminella banan, berättade Erik Pelling.