434 anställda på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, uppmanar läroverk i Sverige att visa mer konkret handlingskraft i klimatfrågan.
– Forskare har sett de här klimatförändringarna i 30 år men det görs för lite. Nu vill vi stödja Greta Thunberg och göra som ungdomarna ber oss. Vi går ut och demonstrerar och kräver att politiker gör mer. Det ska vara dyrt att göra fel och billigt att göra rätt, säger Karin Gerhardt, forskare i hållbara livsmedelssystem vid SLU.
I nästa vecka har världens ledare kallats till ett FN-toppmöte om klimatet. På flera håll i världen demonstrerar unga för att vuxenvärlden ska ta klimatfrågan på allvar och att den globala uppvärmningen hålls under 1,5 grader.
– Vi måste börja tänka på våra barn. Vi är så bekväma i dag, för våra barns skull behöver vi höras och agera, vi vill att fler kunskapsorganisationer och universitet också gör samma sak, säger Karin Gerhardt.
– Fler lärosäten, även Uppsala universitet, borde satsa på att vara i linje med Parisavtalet och ha som mål att göra sitt för att uppvärmningen ska stanna på 1,5. När det blir varmare blir det färre platser människor kan bo på. Dessutom blir det mat- och vattenbrist. Tillslut finns bara konflikter kvar, säger Marie Kvarnström, konsulent för biologiskt mångfald på SLU.
Fredag 27 september tågar personal och studenter från SLU till Forumtorget för en klimatdemonstration.