"Skörden går inte att rädda"

Årets skörd blir långt mindre än normalt för bönderna i Uppland. Vårsådden ger nästan ingen skörd alls. Och det höstsådda vetet har grott sämre än vanligt.

Gustaf Silén, ordförande för Spannmålsodlarna i region Stockholm/Uppsala kontrollerar axen.

Gustaf Silén, ordförande för Spannmålsodlarna i region Stockholm/Uppsala kontrollerar axen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Arkiv

Uppland2018-07-27 08:00

– Det är väldigt tidigt att säga när det gäller höstvete, men det blir det omkring 50­-70 procent av normal skörd för lantbrukare runt Uppsala, säger Gustaf Silén, ordförande för Spannmålsodlarna i region Stockholm/Uppsala.

När det gäller korn som såtts på våren är läget ännu värre.

– För egen del får jag kanske ut 40 procent av normal skörd, men jag vet att längre mot Västmanland kommer de knappt ta ut någon skörd alls. Det är ingen idé, menar Gustaf Silén som driver lantbruk i Knivsta.

Också skörden av halm blir ovanligt låg. Värst drabbade är de djurbönder som inte har foder till sina djur.

– För dem är det kris. Regnet behöver komma snart. Jag tror redan det är försent för många, säger Gustaf Silén.

Nyligen berättade vi att skörden på spannmål, oljeväxter och trindsäd väntas bli den sämsta i Sverige sedan 1992, enligt Lantmännens prognos.

Runt Mälarområdet väntas bönderna få liten avkastning på spannmål. Ju längre österut desto sämre skörd, enligt Lantmännen.

Efter den varma våren och den ihållande extrema sommarvärmen är det få grödor som klarat sig.

– Spannmålsskörden går inte att rädda. Den blir så här dålig, säger Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen.

Kan forskning för att ta fram fleråriga sädeslag ge en framtida lösning på problemen med att odla under värme och torka?

– Man kan säkert hitta sorter som är mer eller mindre torktåliga, men när det är sådant här väder som nu så finns det ingen växtlighet som kan utvecklas, uppger Mikael Jeppsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!