Länsstyrelsen i Uppsala har efter 1,5 års utredning landat i att man föreslår att regeringen ska godkänna ansökan om vindkraftsparken Fyrskeppet.
Parken ska ligga ungefär fem mil från Hållnäskusten respektive Örskär och innehålla maximalt 187 vindkraftverk med en maxhöjd på 350 meter. Som jämförelse kan nämnas att Eiffeltornet i Paris är 330 meter högt.
– Det här är väldigt olyckligt. Länsstyrelsen lyfter fram att dessa 187 vindsnurror – om det blåser – motsvarar knappt ett kärnkraftverk. Vi hade hellre sett att man dragit igång byggnationen av Forsmark 4 och 5, säger Fabian Sjöberg (M), kommunalråd i Östhammar.
Sara Sjödal, kommunalråd i Tierp, är klart besviken över länsstyrelsens besked.
– Jag är faktiskt förundrad över hur de kan godkänna något sådant här i direkt anslutning till så känsliga naturområden, säger Sara Sjödal.
Eftersom parken ska ligga utanför svenskt territorium, i den ekonomiska zonen, har ingen kommun vetorätt. Frågan avgörs av regeringen.
Men både Tierps och Östhammars kommuner har varit remissinstanser och då framfört kritik mot planerna. Kommunerna tycker inte att det är tillräckligt tydligt hur exempelvis buller, kabelnätet, fågellivet och ålens vandring kommer att påverkas.
Även Trafikverket har varit kritiska och sagt att vindkraftparken kommer försvåra för sjötrafiken. Företrädare för yrkesfisket i både Sverige och Finland har oroats för hur deras verksamheter kommer påverkas.
Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att de har gjort en noggrann prövning och att förslaget till beslut bygger på en "sammanvägd bedömning av olika intressen". Myndigheten anser att bolaget Skyborn som lämnat in ansökan om att få bygga parken har visat att de kommer ta tillräckligt stor hänsyn till exempelvis djur och natur.
– Kommunen har ju generellt svårt att få göra saker i närheten av naturkänsliga områden. En ny badbrygga eller båtplats anser länsstyrelsen ofta är ett "stort ingrepp" i skärgårdsmiljön och landskapsbilden, men 180 vindkraftverk verkar vara helt okej, säger Fabian Sjöberg.
Fyrskeppet är inte den enda vindkraftparken som planeras i området. Ytterligare två företag har ansökt om att få bygga parker i närområdet. De ansökningarna behandlas fortfarande.
– Det saknas underlag för den gemensamma påverkan av planerade verk i området, säger Sara Sjödal.
Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att regeringen bör titta på vad den sammanlagda effekten från vindkraftparkerna skulle bli.
Om regeringen ger grönt ljus till planerna vill Sara Sjödal att Tierps kommun får ekonomisk ersättning.
– Tierp ligger närmast. Hållnäshalvön kommer påverkas negativt av det här och får ingen som helst kompensation för det. Det är riktigt dåligt, säger Sara Sjödal.
– Jag hoppas att regeringen inte beviljar alla dessa parker, säger Fabian Sjöberg.
Från Skyborn är det idel glada tongångar efter länsstyrelsens besked som man kallar ett avgörande steg för att lösa det växande elbehovet i den expansiva Uppsala- och Stockholmsregionen.
– Vi hoppas nu att regeringen hanterar ärendet skyndsamt och ger tillstånd i närtid. I ett läge där mer el i den här regionen verkligen behövs innan 2035 finns ingen tid att förlora, säger Niclas Broman, vd för Skyborn Sweden, i en kommentar.
Fyrskeppet beräknas kunna producera upp till 11 TWh per år.