Statistiska centralbyråns kartläggning visar att det finns ett samband mellan vaccinationsgrad och valdeltagande. I områden där få tar sig till valurnorna är det också färre som vaccinerar sig. Det gäller till exempel Gottsunda i Uppsala kommun och Rinkeby utanför Stockholm. Sigtuna kommun ligger också lågt med en vaccinationsgrad på 71 procent och ett valdeltagande på 77 procent.
I Uppsala län sticker Östhammars kommun ut lite extra. Där röstade 85 procent i förra valet och vaccinationsgraden ligger på 90 procent.
– Föga förvånande, inte minst sett ur ett internationellt perspektiv. Det speglar sannolikt förtroendet för de styrande i ett land, eller som här i en kommun. Vi litar på våra myndigheter. I Östhammar har vi dessutom en äldre befolkning, många ser värdet med att vaccinera sig, säger Peter Nyberg, kommundirektör i Östhammar.
Han ger också regionen en eloge för att man skött bokningar och information om pandemin på ett bra sätt. Det har underlättat för att fler ska ta sprutorna.
– Sen kanske jag sticker ut hakan lite, och detta är en personlig åsikt. Jag tror att stora arbetsgivare som Sandvik Coromant, Forsmarks kraftgrupp och Östhammars kommun blir en slags kulturbärare här. Man förväntar sig att de som är anställda ska vaccinera sig helt enkelt.
Peter Nyberg tror också att kommuner med en högre andel nyanlända tenderar att tappa i både vaccinationsgrad och valdeltagande.
– De kommer från andra typer av länder, diktaturer, där man inte litar på regimen. De har inte hunnit bygga upp någon relation med Sverige och dess styrande.
Undersökningen ger honom rätt. De högsta vaccinationsgraderna finner man ofta i kommuner med en äldre befolkning. Även de små kommunerna lyckas bättre än de större enligt SCB:s statistik. Bästa kommun i landet är lilla Hammarö i Värmland med 93 procent vaccinerade och ett valdeltagande på 90 procent.
Sambandet mellan valdeltagande och vaccinationsgrad finns både på kommunnivå och i områden inom kommunerna. På vissa håll är skillnaderna mellan stadsdelar stora.
– Det finns 548 demografiska statistikområden i landet där minst 90 procent av personerna över 18 år har tagit minst två doser vaccin mot covid-19. I samtliga dessa områden är valdeltagandet också minst 90 procent, säger SCB:s Stefan Svanström, expert på geografiska informationssystem.
I botten på skalan ligger 20 områden där vaccinationstäckningen är högst 43 procent. I de flesta av dessa områden varierar valdeltagandet mellan 50 och 60 procent.
– Det rör sig om områden som ligger i så kallade miljonprogramsområden i våra tre storstadskommuner. Delar av Gårdsten i nordöstra Göteborg har den lägsta vaccinationsgraden i landet, bara 36 procent. Här var valdeltagandet 43 procent, säger Stefan Svanström.
Han kan dock inte uttala sig om orsakerna till att det ser ut som det gör.
– Det är upp till forskare att ta detta vidare. Kanske kan resultatet vara till hjälp inför kommande pandemier, säger Stefan Svanström.
För Peter Nyberg i Östhammar handlar det om ett mått på tillit.
– Man kan se och dra slutsatser om medborgarnas syn på det politiska styret, och utifrån det förstå vikten av att vårda den relationen.
Undersökningens resultat bygger på Folkhälsomyndighetens vaccinationsdata som har jämförts med SCB:s statistik om valet till kommunfullmäktige 2018.