Eldsjälarna som kämpar lokalt

En ny spärr hotar att knuffa ut småpartier ur kommunerna. Samtidigt tampas lokala partier med andra svårigheter.

Landsbygdspartiet oberoende ställer även upp i riksdagsvalet. Claes Littorin är toppnamnet för partiet i kommunvalet i Uppsala.

Landsbygdspartiet oberoende ställer även upp i riksdagsvalet. Claes Littorin är toppnamnet för partiet i kommunvalet i Uppsala.

Foto: Linda Stolpe Margenberg

Uppland2018-08-25 11:00

I Heby väljer eldsjälarna bakom Länsbytarpartiet att lämna politiken. Och partiet Knivsta.nu funderar på hur de ska bli hörda på regionnivå – trots att partiet är en framgångssaga.

Vi backar lite: 2002 stormade Knivsta.nu in i kommunpolitiken med drygt 11 procent av rösterna. Och i senaste valet, 2014, fick Knivsta.nu nästan 13 procent av rösterna.

– Vi har hela tiden varit tredje största parti. Vi är lokala. Moderaternas och de andra partiernas ordförande finns i Stockholm. Vår ordförande bor i Alsike. Det är en styrka, säger Lennart Lundberg, ledamot i kommunfullmäktige i Knivsta.

Det började som en kamp för Knivstas självstyre. Lennart Lundberg drabbades själv när Uppsala kommun ville börja bussa skolbarn till Uppsala. Sedan dess har Knivsta blivit en egen kommun. Skolan är kvar i Knivsta – och snart är det eftertraktade allaktivitetshuset färdigt.

– Det kan bli ett lyft för Knivsta, säger Lennart Lundberg.

Den nya kultur-, sport- och ishallen har länge legat högt upp på Knivsta.nu:s önskelista.

Partiet drivs av lokala eldsjälar. De knackar dörr och försöker vara aktiva i lokala Knivstagruppen på Facebook, som har över 6 000 följare. Till partiet har det knutits personer som redan brinner för något, som till exempel föreningsliv eller andra delar av samhället.

Men i Knivsta bor många pendlare – och kommunikationer är regionfullmäktiges bord.

– Det är svårt att påverka trafikfrågorna på lokalnivå. Vi har haft allvarliga diskussioner om det här, men vi ställer inte upp till regionfullmäktige inför det här valet, säger Lennart Lundberg.

Knivsta.nu har alltid haft ett stort folkligt stöd, men det finns andra lokala partier som har färre väljare. Lennart Lundberg är negativ till den nya småpartispärren i kommunvalen.

– Det är en begränsning för demokratin. 4-procentsspärren i riksdagen är hög och 2-procentspärren till kommunfullmäktige ger små partier liten möjlighet att komma in.

Ett parti som direkt rörs av spärren är Landsbygdspartiet oberoende (LPo), även kallat Landsbygdspartiet. Partiet ställer upp i flera kommun- och landstingsval och även i riksdagsvalet. Förra valet fick partiet in en person i kommunfullmäktige i Östhammar med 2,6 procent av rösterna.

Landsbygdspartiet var nära att komma in i en av Uppsalas valkretsar 2014, men i årets val har kommunfullmäktige valt att Uppsala bara ska ha en valkrets.

– När jag läste om det blev jag övertygad om att Uppsala kommun försöker försvåra för oss, säger Claes Littorin, ordförande för Landsbygdspartiets Oberoende i Uppsala.

En bakgrund till beslutet är bland annat att valadministrationen bör förenklas med bara en valkrets. Carl Lindberg (S), kommunfullmäktiges ordförande avfärdar att beslutet om den nya valkretsindelningen skulle ha med LPo att göra.

– Nej, det har jag aldrig hört talas om som ett argument, säger han.

Lennart Lundberg kallar LPo "ett enfrågeparti". Claes Littorin å sin sida menar att partiet, som finns på flera platser i landet, har en styrka i att det finns en större organisation bakom.

– Vi har valt att satsa på en breddrörelse. De lokala partierna som dyker upp, de finns bara kvar två eller tre mandatperioder sedan brinner eldsjälarna ut, säger Claes Littorin.

Ett parti som bevisar Claes Littorins tes är Lokala partiet i Heby (tidigare Länsbytarpartiet). Likt Knivsta.nu rusade partiet in i kommunfullmäktige 1998. 2002 hade det lokala partiet hela 18 procent av kommunens röster. I senaste valet gick Lokala partiet i Heby tillbaka lite och fick drygt 7 procent av rösterna.

2014 års val blev också det sista som partiet ställde upp i.

– Vi lägger av efter 20 år. Vi ställer inte upp i valet. Det är oftast så att ett lokalt parti bildas kring en fråga. I vårt fall var det länsbytet. Vi har utfört det som vi lovade att göra och vi slutar med flaggan i topp, säger Charlotte Wall, som varit partiordförande i alla år.

Antalet eldsjälar bakom partiet har minskat. Några har flyttat, några vill prioritera annat.

– Lokala partier vitaliserar demokratin. Människor som är engagerade i sin hembygd ser möjligheter mer entreprenöriellt än vad traditionella politiker gör, vi är inga politiska broilers som är stöpta i ungdomsverksamhet.

Sedan partiet meddelat att de inte ställer upp i valet har Charlotte Wall fått frågor från väljare som funderar på vad de ska välja nu.

– Jag förstår dem. Jag vet inte själv vad jag ska rösta på, vet du?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om