Det privata vårdföretaget Vallonens hemtjänst har erbjudit sina tjänster i Österbybruk, Dannemora, Morkarla och närliggande glesbygd sedan 2010. Men efter konkursen tar kommunens personal över.
- Jag förväntar mig ingen förändring. De som anlitat Vallonens hemtjänst kommer även i fortsättningen att få de insatser de har rätt till enligt sitt biståndsbeslut. Har man ledsagning i sitt beslut så beviljas man även sådana insatser.säger Lisa Norén.
Östhammars kommun tillämpar sedan 2010 lagen om valfrihet inom hemtjänst; LOV. Efter Vallonens konkurs finns företaget Aktivt stöd kvar som enda privata hemtjänstutförare och för tillfället finns ingen ansökan från någon ny aktör om att få bedriva hemtjänst i Österbybruk.
Hur ser du på att det nu återstår en av tidigare två privata hemtjänstutförare i kommunen?
- Jag har inga synpunkter på det. Kommunen vill självklart ha ett bra företagsklimat, men också bedriva välfärd av god kvalitet till alla våra invånare, säger Lisa Norén.
Både kommunens hemtjänst i egen regi och externa utförare ersätts per utförd timme. 2018 uppräknades utförarna med 2,43 procent. Samma år gick socialnämnden med stora ekonomiska underskott och genomförde effektiviseringar inom alla verksamheter.
- Därför beslutade socialnämnden att inga uppräkningar kunde genomföras 2019. Inför 2020 ersättningsbeslut gjordes en omvärldsbevakning. Utifrån den kan vi konstatera att ersättningarna till de privata utförarna i Östhammars kommun är relativt höga och nu har vi fattat beslut om att hemtjänstersättningen ska uppräknas med 1,7 procent för 2020, säger Lisa Norén.
Utförarna får en timpenning där är alla omkostnader för administration, förbrukningsvaror, mobiltelefoner, restid och bilkostnader är inräknade.
Det är något som tär hårt på verksamheten och gör det svårare att gå runt, menar Sten Hallberg, verksamhetschef och delägare i Aktivt stöd i Uppland, som erbjuder hemtjänst i Alunda, Östhammar och Gimo samt daglig verksamhet i Gimo.
- Det är tufft med ekonomin och vi kan inte göra så mycket, eftersom det är kommunen som bestämmer timpenningen. Fördelen för oss är att vi har två ben att stå på, i och med att vi även har daglig verksamhet, det gör oss mindre sårbara och vi har delvis samma personal både inom hemtjänst och daglig verksamhet, säger Sten Hallberg.