Att antalet sångsvanar fortsätter att öka beror på att allt fler jordbrukare sår på hösten, och då kan fåglarna hitta föda på åkrar under senhöstar, vintrar och vårar. Milda vintrar är dessutom extra gynnsamma för fåglarna, enligt Ulrik Lötberg, ornitolog och styrelseledamot i BirdLife Sverige.
– Sångsvanen är en territoriell art som häckar vid insjöar och jagar ofta bort knölsvanar därifrån. Knölsvanar finns främst ute i skärgården.
Svanflockar man ser ute på åkrar är alltid sångsvanar. Enligt Lötberg är det främst unga sångsvanar, som häckar först efter några år, som ställer till det för bönder.
– Man ser unga sångsvanar som ungdomsgäng i fågelskådarkretsar, de driver runt på åkrarna och äter upp böndernas sådd.
– På nåt sätt blir de kvar i våra frodiga åkerlandskap i Uppland. De kan ha övervintrat inte så långt härifrån och blir kvar här i ett par år innan de sticker norrut.
Även Anders Wetterin, sakkunnig på jakt och vilt på Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) är inne på samma spår, men tillägger att ökningen av svanar även beror på andra faktorer, däribland naturvårdsbeslut som skyddar svanarna under häckning och att sångsvanen är fridlyst.
– Det är en naturvårdsframgång. Men det har kanske gått lite för bra, säger Wetterin.
Lötberg tillstår att svanar som äter upp sådden är ett problem, men att det inte är särskilt enkelt att lösa.
– LRF klagar mycket över svanar och vill skjuta mer av dem. De försöker skylla på naturvårdare och fågelskådare.
Svanen blev fridlyst på 1990-talet och Lötberg menar att de flesta jordbrukare och jägare därför inte vill öka skyddsjakten på fågeln.
Men den 1 juli i år trädde ändringar i jaktförordningen i kraft som gör det möjligt för bönder att, på eget initiativ, skyddsjaga bland annat sångsvanar i flock som äter upp grödorna under delar av året.
Anders Wetterin ser de nya reglerna som en framgång men betonar samtidigt att det handlar om att skjuta enskilda fåglar.
– Det är ingen bonde eller jägare som drömmer om att skjuta en sångsvan. Det är en stor vacker fågel som är fredad. Men det enda som hjälper är det som gör ont eller är dödligt. Om en flockmedlem skjuts får det en skrämseleffekt på övriga fåglar.
UNT har tidigare rapporterat om svanar som ställt till det, men då gällde det ett knölsvanpar som ockuperade en stig vid Sunnerstaviken.