Uppsala–Stockholm kan få EU-myndighet

Regeringen inleder nu arbetet med att förmå EU att placera sin läkemedelsmyndighet EMA i Uppsala-Stockholmsregionen.

Målmedvetna. Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande, och Mikael Damberg (S), näringsminister, är två av drivande krafterna i arbetet för att få EMA till Uppsala-Stockholm.

Målmedvetna. Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande, och Mikael Damberg (S), näringsminister, är två av drivande krafterna i arbetet för att få EMA till Uppsala-Stockholm.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

uppdaterad2016-12-07 22:10

Det berättade närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) vid ett besök i Uppsala på onsdagen.

Bakgrunden är att EMA (European Medicines Agency) kommer att flytta från Storbritannien när landet inom några år lämnar EU som en följd av sommarens folkomröstning. Vid torsdagens regeringssammanträde fattas det formella beslutet att verka för en flytt till Sverige.

– Vi har jobbat länge med frågan, men under torsdagen fattar vi beslut om att driva en kampanj för att få EMA till Sverige och att det bör bli Uppsala­­-Stockholmsregionen som får härbärgera myndigheten.

Mikael Damberg pekar på att det i regionen finns ett erkänt forskningskluster och flera stora företag inom life science-sektorn. Dessutom ligger redan den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC i Solna och det svenska Läkemedelsverket finns i Uppsala.

– Vi bedömer att Uppsala-Stockholm har störst chans att vinna den här dragkampen av de svenska regionerna. För en dragkamp kommer det att bli, det finns nog inte något medlemsland som inte räckt upp handen efter folkomröstningen i Storbritannien, säger Mikael Damberg.

Han anser ändå att Sverige bör ha stora chanser att få myndigheten eftersom Sverige har ett gott anseende på området och ligger i framkant.

Närmast ska ett sekretariat upprättas. Därefter tar lobbyarbetet fart på allvar innan EU:s ministerråd så småningom fattar ett slutgiltigt beslut.

– Vinner vi det här blir Sverige ett ännu tydligare nav för europeisk läkemedelsindustri än i dag, säger Damberg och pekar på att life science är ett av de områden som regeringen prioriterar.

För Uppsalas del vore det förstås mycket stort om EMA hamnar i regionen, eller kanske ännu hellre i Uppsala. Det handlar om en myndighet med omkring 900 anställda och 40 000 besök årligen. Uppsala kommun agerade snabbt efter Brexit, framhåller Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande, och berättar att man snabbt tog kontakt med bland annat Stockholms stad för att göra gemensam sak.

– 54 procent av alla jobb i den svenska life science-sektorn finns i vår region. Även ur ett europeiskt perspektiv är vi stora, bara i Uppsala sysselsätter sektorn 5 000 personer, säger hon.

Börje Wennberg (S), ordförande i landstingsstyrelsen, är också han fylld av tillförsikt.

– Även vi inom landstinget var snabbt med på tåget och började agera direkt efter Brexit. Får vi EMA skulle det naturligtvis stärka hela regionen, säger han och framhåller bland annat Akademiska sjukhusets betydelse.

Lina Nordquist (L), landstingsråd och med en yrkesbakgrund som apotekare, anser att Uppsala-Stockholm vore en bra lokalisering för EMA:

- Sverige är ett föredöme inom läkemedelssäkerhet och kliniska prövningar. Uppsala/Stockholm har mer än hälften av landets life science, och där finns ett gott samarbete med både Läkemedelsverket och med ett flertal universitet och universitetssjukhus. Oavsett det sorgliga kring Brexit är jag övertygad om att en EMA-flytt till Uppsala/Stockholm är en god lösning för Sverige och för hela EU, skriver hon i ett mejl till UNT. 

Europeiska läkemedelsmyndigheten

EMA (European Medicines Agency) är EU:s läkemedelsmyndighet.

Myndigheten med omkring 850 anställda grundades 1995 och ligger i London.

EMA är en myndighet med fokus på samarbete och samordning. Det vetenskapliga arbetet gör på nationella myndigheter som det svenska Läkemedelsverket.

Tillsammans med de nationella läkemedelsmyndigheterna ingår EMA i systemet för läkemedelsgodkännande inom EU.

Efter Storbritanniens folkomröstning om EU-utträde står det klart att EMA flyttar till ett annat land.

Sverige jobbar nu för att få hit myndigheten. Huvudspåret är en flytt till Uppsala–Stockholmsregionen där bland annat Läkemedelsverket och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC redan ligger.

Läkemedelsverket ligger i Uppsala Science Park vid Dag Hammarskjölds väg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!