Den anhållne mannen misstänks för brott från okänd tidpunkt fram till den 13 november i år, bland annat i Bålsta. Den misstänktes identitet är serkretessbelagd.
Den misstänkte anhölls i sin frånvaro på söndagskvällen och greps vid 21.30-tiden samma kväll. Beslut om att anhålla mannen fattades av åklagare vid 23-tiden på söndagskvällen. Mannen är anhållen på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt.
Senast på onsdag måste åklagaren besluta om den misstänkte ska begäras häktad eller släppas fri.
Ärendet utreds vid Riksenheten för säkerhetsmål. Inga närmare uppgifter finns ännu om innehållet i misstankarna.
Advokat Leif Silbersky utsågs vid lunchtid på måndagen till offentlig försvarare för den misstänkte. Han vill ännu inte lämna några kommentarer om fallet:
– Jag är för närvarande inte beredd att säga något alls om ärendet, säger Leif Silbersky till UNT.
Vad har din klient för inställning till anklagelsen?
– Jag lämnar inga som helst kommentarer för tillfället.
Förhör med den anhållne mannen har hållits under måndagseftermiddagen. Eftersom Leif Silbersky enligt TT är bortrest hjälper hans kollega Kent Sooaru till inledningsvis.
– Mannen har nu förhörts och han nekar till anklagelserna, säger Kent Sooaru till UNT vid 16.45-tiden.
I övrigt vill han inte kommentera ärendet utan hänvisar till Leif Silbersky.
På måndagskvällen uppgav Leif Silbersky för Dagens Nyheter att han inte anser att bevisningen är stark och han räknar med ett frisläppande av klienten.
– Jag utgår från att det löser sig till min klients fördel inom någon dag, säger Silbersky till DN.
UNT har utan framgång sökt åklagaren som leder förundersökningen om misstankarna. Åklagaren har nu tre dagar på sig att besluta om den misstänkte ska begäras häktad eller släppas fri.
Ärendet har hanterats av säkerhetspolisen (Säpo) som av allt att döma också organiserat gripandet av den misstänkte. Uppsalapolisen har inte haft någon information om fallet och kände inte till söndagskvällens aktion. Säpo vill för närvarande inte avslöja några detaljer i fallet:
– Jag kan bekräfta att en person är anhållen skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott. Utredningen bedrivs av säkerhetspolisen men det råder förundersökningssekretess, säger Simon Bynert, pressekreterare vid Säpo.
Det brott som mannen misstänks för, förberedelse till terroristbrott, kan exempelvis innebära att någon skaffar eller preparerar utrustning som ska användas vid en terroristattack. I somras dömdes en 20-årig man för att ha skaffat en tryckkokare, stålkulor och annat i syfte att tillverka en splitterbomb. Mannen dömdes av Attunda tingsrätt till fem års fängelse för förberedelse till terroristbrott, trots att det enligt rätten inte var klarlagt vilket mål bombtillverkaren hade i sikte. Mannen överklagade domen till hovrätten, men tog senare tillbaka sitt överklagande.
Enligt Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolan, är det ovanligt att personer frihetsberövas misstänkta för förberedelse till terrorbrott.
– Det händer väldigt sällan. Sådana här saker övervägs noggrant och det är många trösklar som ska passeras innan man initierar ett eventuellt åtal. Det händer inte ofta men det är heller inte överraskande. Vi har kanske förnekat det en längre tid men det finns individer i Sverige som är direkt involverade i terror. Det mest solklara fallet är Osama Krayem och Mohamed Belkaid, säger Magnus Ranstorp och syftar till duons inblandning i terrordåden i Bryssel och Paris.
Han vill dock inte spekulera i vad terrormisstanken skulle kunna handla om:
– Det är för tidigt att kommentera det. Det blir intressant att se vad detta leder till, rättsprocessen är viktig. Åklagarna brukar säga att svårigheterna framförallt ligger i tillämpningen av lagen och att domstolarna kanske inte alltid vet hur de ska hantera de här fallen, säger Magnus Ranstorp.