– Domen kom egentligen inte som någon överraskning för mig. Men visst är jag besviken efter att ha jobbat med det här i tolv år, säger Vahik Abrami, vd för Fullerö Park AB.
Enligt honom har domstolen tagit stort intryck av Uppsala kommuns inställning till projektet. Många ledande namn i det nya rödgröna styret har varit kritiska mot planerna och menat att den negativa påverkan på omgivning och miljö skulle bli stor. Kommunen har uppenbarligen också tagit intryck av de protester från privatpersoner som planerna mött.
– Jag anade att det skulle sluta så här när det blev maktskifte i kommunen,säger Vahik Abrami.
På frågan om han känner bitterhet mot kommunen svarar han nej.
– Jag är entreprenör och anpassar mig efter förutsättningarna. Nu har vi i alla fall fått ett beslut och det är skönt att slippa ovissheten.
Närmast går Vahik Abrami vidare med Fulleröprojektets tredje del: bostäderna.
– Bostadsprojektet tillhör en annan detaljplan och här har planerna vunnit laga kraft. Närmast väntar bygglovsansökningar, säger han.
I februari sade den rödgröna majoriteten nej till den detaljplan för vikingaparken och köpcentret som den borgerliga alliansen sade ja till 2013. I samband med det rödgröna utspelet i vintras sade kommunalrådet Erik Pelling (S):
– Vi är emot planerna sedan länge. Och vi tycker att det är rimligt att lyssna på Riksantikvarieämbetet som anser att en tempark skulle skada riksintresset vid Gamla Uppsala. Det är en väldigt känslig kulturmiljö i området.
Mohamad Hassan, kommunalråd (FP), beklagar domstolens beslut.
– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att projektet stoppas. Man kan vara tveksam till köpcentret, men en nöjespark och ett hotell skulle ha skapat arbetstillfällen och gjort Uppsala mer attraktivt som turistmål. Den nya majoriteten i Uppsala har med sin negativa inställning till privata alternativ påverkat utfallet från domstolen, skriver han i ett mejl till UNT.