Armechef börjar på lokalt företag

Förre armechefen börjar på Enköpingsföretaget Basalt.

Anders Brännström slutade i Försvarsmakten under 2018 efter 45 års anställning efter en tvist med ÖB Micael Bydén.

Anders Brännström slutade i Försvarsmakten under 2018 efter 45 års anställning efter en tvist med ÖB Micael Bydén.

Foto: Ulrika Hållén

UPPDATERAD2019-01-22 10:56

Han ska, enligt ett pressmeddelande från it- och säkerhetsföretaget med lokaler i Stenvreten, bygga ett arbetslag inom totaltförsvars- och krisberedskap.

– Det är med glädje och förväntan som jag tar mig an uppgiften att leda Basalts satsning på att delta i uppbyggnaden av totalförsvaret och i arbetet med att förstärka krisberedskapen i Sverige, säger Anders Brännström, som var armechef 2013-2016, i ett uttalande.

Anders Brännström slutade i Försvarsmakten under förra året efter en uppmärksammad tvist. ÖB Micael Bydén gjorde offentlighet av förtroendekrisen i januari förra året, något som senare slutade med en förlikning i Arbetsdomstolen. Brännström hade då bland annat kritiserat Sveriges bristande försvarsförmåga och brist på materiel.

Han fyller 62 år i februari och ser fram emot sitt nya uppdrag.

– Det är en naturlig fortsättning på min gärning inom Försvarsmakten, men med nya utmaningar och andra förutsättningar. Jag ser fram emot att få fortsätta arbeta med denna viktiga fråga, säger han.

Basalts vd, Nicklas Haglund:

– Anders Brännström kommer att spela en viktig roll i vårt arbete att nå vår vision, att göra strategisk skillnad för Sverige.

Anders Brännström, som bor i Uppsala och ska jobba på företagets kontor i Enköping, men även på Basalts kontor i Stockholm vissa dagar, säger att inriktningen mot att satsa på totalförsvaret blir en allt viktigare fråga för samhället.

Det var ju ett uppmärksammat 2018 när du slutade i Försvarsmakten efter en uppgörelse. Hur ser du nu på att jobba i ett företag med en så försvarsnära verksamhet?

– Det handlar ju om hela totaltförsvaret, med många civila kunder, till exempel privata företag. Men det är också kommuner, länsstyrelser och andra.

Företaget beskriver ditt uppdrag som att du ska bygga upp en arbetsgrupp som strategisk rådgivare. Hur stor blir den?

– Det kan röra sig om kanske 8-10 personer. Vi ska fortsätta att knyta expertis till oss, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!