Det visar forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i en studie, som publiceras i vetenskapstidskriften PLoS ONE.
– Lugnande för kattägare är att vi inte såg några tecken på att katter mår dåligt av att lämnas ensamma några timmar. Samtidigt pekade katternas beteenden på att de betraktar sina ägare som en viktig del av sin sociala miljö, säger forskaren Therese Rehn vid Institutionen för husdjurens miljö och hälsa vid SLU.
Trots att katten är det vanligaste sällskapsdjuret i Europa och fortsätter att öka i popularitet finns nästan ingen forskning kring hur stort – eller litet – behov tamkatter har av mänsklig kontakt.
– Även om den allmänna uppfattningen nog är att katter är mer självständiga än hundar har ingen före oss undersökt vad inomhuskatter gör när de är ensamma och om separationstidens längd har någon betydelse för deras beteende när matte eller husse kommer tillbaka, säger Therese Rehn.
Studien omfattar 14 innekatter som filmades med några strategiskt utplacerade videokameror i sin vanliga hemmiljö under två olika betingelser: en gång när de lämnades ensamma under en halvtimme och en gång när ägaren var borta under fyra timmar.
Vid båda tillfällena började videofilmningen några minuter innan kattägaren lämnade hemmet och fortsatte fem minuter efter att hen hade kommit tillbaka.
Så vad gör inomhuskatter när de är ensamma hemma och ingen annan kan se på?
– Under de första minuterna ungefär samma saker som när ägaren är hemma, men sedan varvar de ner och tar det mest lugnt och vilar. Det behöver inte innebära att de har tråkigt, även i naturen vilar kattdjur under merparten av dygnets timmar, säger Therese Rehn.
Oavsett om katterna var ensamma under 30 minuter eller fyra timmar sågs inga skillnader i deras beteenden under minuterna innan ägaren kom tillbaka.
– Detta tolkar vi som att katterna inte påverkades negativt av den längre separationstiden. Om de hade mått dåligt skulle detta ha återspeglats i en förändring av deras beteenden, säger Therese Rehn.
Däremot avslöjade videoinspelningarna skillnader i katternas beteenden som var kopplade till separationstidens längd under minuterna efter att husses eller mattes hade kommit hem.
Efter fyra timmar spann katterna mer när ägaren kom hem än efter bara en halvtimme i ensamhet.
– Eftersom katten använder spinnandet för social kommunikation talar detta för att katter känner ett större behov av att återupprätta sin relation med husse eller matte efter en längre än efter en kortare separation, säger Therese Rehn.
En annan skillnad i beteende var att katterna sträckte mer på sig efter fyra timmars än efter en halvtimmes ensamhet när ägaren kom hem.
– Varför är oklart. Kanske är även sträckandet ett medel för social kommunikation, kanske återspeglar det bara att katter behöver få igång muskler och blodcirkulation efter att ha legat stilla under längre tid. Detta är något som bör undersökas närmare i fortsatta studier, säger Therese Rehn.
Också ägarnas beteenden påverkades av separationstidens längd. När ägarna kom hem efter fyra timmar pratade de mer med sina katter än efter bara en halvtimme.
– Ägarnas prat kan dock inte förklara varför katterna spann mer och sträckte mer på sig efter den längre separationen, säger Therese Rehn.
Forskarna betonar att många frågor återstår att besvara, till exempel hur katter påverkas av att vara ensamma under ännu längre tid, som när ägaren har ett heltidsjobb och är borta under kanske nio timmar.
– Det är också viktigt att framhålla att alla katter inte behöver fungera som katterna i vår studie. Det finns exempel på katter som haft sådan separationsångest att de jamar ständigt under ensamheten, har sönder möbler eller kissar utanför lådan, säger Therese Rehn.