– Har du bara två bollar, Jonas? frågar David Kjellberg roat när han sneglar på vännens spel.
– Tre, faktiskt! svarar Jonas Henriksson koncentrerat.
I källarlokalen i Gränby pågår just nu hårdträning inför helgens SM-tävling i Flipper. I lokalen finns uppemot trettio flipperspel som står redo att spelas. Tillsammans med Henrik Björk ska Jonas och David åka ner och tävla för Uppsala Flippersällskap i helgen. De har lärt känna varandra genom sitt gemensamma intresse för flipper.
Under åren har många kommit och gått i sällskapet, just nu är ett tiotal personer aktiva. Endast David har varit med från 2004, när sällskapet bildades. Då var det en helt annan marknad för flipperintresserade, berättar han när han lugnt balanserar den lilla kulan på ena flippern för att sakta ner dess fart.
– Det har gått från att vara en social grej att göra med en öl på pubar och nationer till att vara en mer tävlingsinriktad hobby. Men tävlingsscenen har aldrig varit större i Sverige, även fast flipper så klart är störst i USA.
Killarna spelar ungefär en kväll i veckan i lokalen, inte alls lika ofta som för några år sedan - då kunde de istället tillbringa uppemot fem kvällar i veckan åt spelet.
– Det kommer lite i vägen när man blir äldre och får barn, säger Henrik Björk.
Tidigare år har spelarna åkt ända till USA för att spela i den VM-tävling där alla får anmäla sig. Men rutinerna sitter fortfarande i, kommer spelarna överens om - förra året kom Jonas Henriksson exempelvis trea i SM.
I SM är i år ungefär 300 deltagare hittills anmälda, och deltagarsiffrorna har slagit rekord vid varje tävling de senaste åren. Bland deltagarna finns dock enbart ett tiotal kvinnor, något som förbryllar spelarna i källarlokalen.
– Vi har haft några här genom åren, bland annat Helena Walter som ligger långt upp i världsrankingen, berättar David Kjellberg.
– Kanske är det tävlingsmomentet som inte lockar? För vi har ju haft flera möhippor, då man tyckt att det är jättekul att spela, säger Henrik Björk.
– Men i ungdomsklassen ser det bättre ut, påpekar Jonas.
Spelet är inte tidsbegränsat, men det krävs mycket fokus för att hålla bollen i rullning under en längre stund, säger Jonas Henriksson.
– Det finns en legend om en Stockholmsflipprare som satt på något vinhak och var på väg att slå världsrekord, då fick han muta servitrisen för att hålla öppet 40 minuter till så han kunde bli klar.
Han suckar när han förlorar bollen. Det är inte så mycket tur i spelet som man kan tro, berättar David Kjellberg.
– Det här med "att röra sig som en flipperkula" är ju helt missvisande. Skicklighet är allt egentligen.