– Hashtaggar är ett slags budskapsförmedlande uttryck som växt sig allt starkare de senaste åren, säger Ola Karlsson, nyordsredaktör på Språkrådet.
För den som till äventyrs lyckats missa det står #metoo för en under året framväxande global rörelse där personer som utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp kan berätta om sina upplevelser.
Som vanligt är det Språkrådet vid Institutet för språk och folkminnen som i samarbete med Språktidningen har sammanställt nyordslistan. 2017 års lista omfattar 38 nya ord eller uttryck som har fått stor spridning i svenska medier under det gångna året.
Ett av nyorden i fjol var "trumpifiering" och i år finns ytterligare flera ord på listan som har sitt ursprung i samhällsdebatten om vilken verklighetsbild som ska gälla. Det hör fejkade nyheter, postfaktisk, alternativa fakta och, som en motvikt, viralgranskare.
– Jag gillar verkligen viralgranskare. Själva ordet förmedlar budskapet om att det är viktigt att motverka trollfabrikerna som sprider sina ondskefulla budskap på nätet, säger Ola Karlsson.
Ett ord som har funnits i några år, men först nu tas upp på nyordslista är "döstäda", som betyder att rensa ut bland sina personliga ägodelar i stället för att anhöriga ska få besvär med att göra det efter ens bortgång.
– Jag är rätt förtjust i "döstäda", som har fått stor spridning och nästan blivit ett begrepp för en livsstil som innebär att inte samla på sig saker i onödan. Nyligen kom förresten en engelsk utgåva av Margareta Magnussons bok Döstäda: ingen sorglig historia. Döstäda är nog ett ord som har kommit för att stanna, säger Ola Karlsson.
Det finns dock inga krav på att ord ska ha förutsättningar att lämna bestående avtryck i svenska språket för att platsa på nyordslistan. Enda kraven på dem är att de ska ha blivit särskilt vanliga under året som gått, vare sig de speglar aktuella samhällsföreteelser eller språkliga trender.
– En genomgång som Språktidningen gjorde i våras visar att många av orden som funnits på nyordslistan var dagsländor. Omvänt har drygt vart tredje ord från nyordslistorna under åren 2007 till 2014 använts så flitigt att det tagits med i Svenska Akademiens Ordlista, SAOL. Dit hör till exempel barrista, selfie och livspussel, berättar Ola Karlsson.