Ljusa och mörka tongångar i Löfvens Uppsalatal

Ett linjetal fyllt av självförtroende och framtidstro. Statsminister Stefan Löfven fyllde nästan Universitetsaulan under sitt Uppsalabesök på torsdagen.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

unt tv+text2017-10-26 18:14

Han var inbjuden av Utrikespolitiska föreningen för att tala under rubriken "Vårt Europa – vårt gemensamma ansvar". Intresset för den öppna föreläsningen var stort, och åhörarna var engagerade. En annan sorts engagemang visade ett 40-tal demonstranter som en timme innan statsministerns ankomst samlades utanför Universitetets entré. De demonstrerade mot utvisningen av unga till Afghanistan. Inititativet togs av Anna Cervin, Uppsala,.

– Barn i Sverige är glada och stolta över att alla här har rätt till skola, sjukvård och att alla har lika värde. Att vi tar hand om alla oavsett vem man är eller vad man har för bakgrund. Nu har de börjat ifrågasätta hur bra Sverige egentligen är.

Den namninsamling som drogs igång har nu samlat en bra bit över 1 000 underskrifter.

Budskapen på plakaten nådde aldrig fram till mottagaren, för Stefan Löfven och livvakter tog sidoingången. Här möttes de av unviersitetets Per Ström, och inne i Universitetshusets stora hall fick Löfven handhälsa och småprata med S-studenter.

Statsministern uttryckte inledningsvis sin beundran för Universitetsaulan (även om han vid den avslutande frågestunden blev medveten om Aulans akustik).

– Nordens äldsta universitet som sedan 1400-talet vänt sitt ansikte mot omvärlden och framtiden, beskrev han och var därmed inne på dagens text: Europa och omvärlden.

Löfven målade verkligheten med både mörka och ljusa färger.

– Vi lever i tider av snabb förändring och EU är vår gemensamma framtid, sa han, och beskrev sedan hoten i omvärlden: Ryssland, USA, Nordkorea och en flyktingsituation som inte varit värre sedan andra världskriget.

Samtidigt dras EU med inre svårigheter. En medlemsstat lämnar medan andra medlemsstater vägrar ta sitt ansvar för den gemensamma flyktingpolitiken.

– Och på sista tiden har vi sett en växande misstro mot politik, och i kölvattnet på det ökad extremism. Min slutsats är att vi som har politiskt ansvar måste axla det och leverera bättre svar på dagens situation.

Tongångarna blev dock ljusare när Stefan Löfven kom in på det extra EU-toppmöte som ska hållas i Göteborg om tre veckor, där han ska stå som värd. Det är första gången EU-ledare och andra nycklerpersoner kommer att träffas och diskutera sociala frågor inom EU.

– Det ska handla om rättvisa, jobb och tillväxt. Vi ska staka ut vägar till en bättre arbetsmarknad i Europa och se till att det blir ordning och reda på arbetsmarknaden. Då kommer EU att kunna ta en tät position i världen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om