Se när olycksträdet fraktas bort

UNT var på plats när kommunen rensade upp efter gårdagens plötsliga trädfall på Östra Ågatan.

Samarbete. Kommunens Mark Vanderveen (till höger) fick hjälp av trädfällaren Christer Björk för att få bort alla grenar från Östra Ågatan.

Samarbete. Kommunens Mark Vanderveen (till höger) fick hjälp av trädfällaren Christer Björk för att få bort alla grenar från Östra Ågatan.

Foto: Maria Phillips

UNT TV + TEXT2017-07-06 10:46

Videon är inte längre tillgänglig

– Det är de friska träden som är farligast egentligen, säger Mark Vanderveen, parkarbetare på Uppsala kommun.

– Är ett träd sjukt eller ruttet så vissnar löven och man märker att något inte står rätt till. Så fäller man det och problemet är löst. Men ett friskt träd med en gren som växer i en riskabel vinkel till exempel, det kan vara svårt att upptäcka.

På onsdagseftermiddagen föll plötsligt stora delar av ett av träden som växer längs Fyrisån ner över promenadstråket. Med nöd och näppe klarade sig två personer undan trädets grenar, som ska ha fallit med ett kraftigt brak, enligt vittnen.

LÄS MER: Stort träd har fallit i centrum

LÄS MER: Kommunen: Trädet kan lyftas bort först i morgon

På torsdagsmorgonen började arbetet med att frakta bort trädet, som nu ska undersökas.

– Vi har tagit bilder och ska nu sätta ihop alla pusselbitar. Förhoppningsvis löser vi gåtan varför det blev så här, säger Mark Vanderbeen, som tillsammans med trädfällaren Christer Björk jobbar med att såga upp grenarna och frakta bort dem från Östra Ågatan.

Som UNT tidigare har rapporterat, så ska trädet ha besiktigats senast i höstas och då ska det ha bedömts som säkert. Vad som har hänt det fallna trädet vet ännu ingen, men en teori är att stark vind kan ha varit en bidragande faktor till fallet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!