UNT-cheferna slutar tillsammans

De började på UNT samma dag, och slutar samtidigt. Vd Dan Lannerö och chefredaktör Lars Nilsson har delat nära ett decennium tillsammans i en medievärld där stora förändringar skett.

25 november 2011 10:05

En dag för några vintrar sedan stack de från tidningshuset i Uppsala för att ”åka på möte”. I stället tog de en tur med långfärdsskridskor på Ekoln. ”Vi hade möte – där på isen” berättar de och ler åt minnet av ett infall. Lars Nilsson och Dan Lannerö har inte bara följts åt yrkesmässigt som chefer för UNT, de har också, förstår man, varit goda vänner.
– Vi har rusat upp eller ner till varandra när det har kört ihop sig, inte för att gråta ut eller så, men Dan har varit ett stort stöd, säger Lars Nilsson.
– Vi har haft ett så fantastiskt fint samarbete, jag och Lasse. Det har varit en av de förutsättningarna för att jobbet har varit så roligt som jag har tyckt, säger Dan Lannerö.

När Lars Nilsson höll i redaktionens stora morgonmöten bad han alltid att vi skulle nämna tre bra saker med senaste tidningen. Nu får du själv säga tre bra saker om åren på UNT.
– Att UNT blev en sjudagarstidning, det tycker jag är bland det bästa. Flytten till stan. Och att vi lyckas använda våra olika kanaler: vi är snabba på webben, fördjupande i tidningen och har börjat lära oss tv-tekniken och att vi når unga med vår gratistidning.
Dan Lannerö får också välja.
– Strukturaffären med NTM-koncernen är långsiktigt mycket betydelsefull. Flytten till stan. Söndagsutgivning. Och det viktigaste, att vi har blivit ett mångkanalföretag. Det är det som gör att vi har en framtid.

Tillbaka till det där om att chefsduon har stöttat varandra. Det har ju funnits saker att om inte gråta, så i alla fall vara nedstämd för. Som att UNT har tappat 13 000 prenumeranter sedan 2001. Att företaget har fått gå igenom sparprogram och minskat antalet anställda, på redaktionen har det gått från 128 anställda till 80, om man räknar bort helt nya verksamheter som tv.

Om ni får välja en sak som inte har varit bra ...
– Att papperstidningen, trots att jag tycker att vi gör en så bra tidning, inte har lyckats. Upplagan började sjunka ungefär när jag började. Det här är något generellt i västvärlden, och man är lite maktlös. Men på marginalen hade man kanske kunnat hitta något sätt ... Jag trodde, då, att vi skulle kunna öka upplagan, att det borde gå i Uppsala, säger Lars Nilsson.

Dan Lannerö tar upp en sak som de har snuddat vid under intervjun, men tvekat att nämna. Sedan något år pågår en konflikt internt på UNT bland annat om att öka arbetstiden. Konflikten har framför allt stått mellan journalisternas fackklubb, där även den reporter som skriver den här artikeln är medlem, och redaktions- och företagsledningen.
– Det har grumlat glädjen, säger Dan Lannerö.
Vilket nog är i stort sett det enda alla parter kan vara eniga om.

Med Dan Lannerö och Lars Nilsson försvinner uppdelningen mellan vd och chefredaktör. Från nästa vecka leds UNT av en publisher, tidningschef kan man också säga. Med Hanna Stjärne börjar ett nytt kapitel på UNT. De tycker inte att de behöver ge några råd till henne. Men spår lite, tio år framåt i tiden.
– Då måste vi ha hittat en affärsmodell för att ta betalt för innehåll i olika digitala kanaler, säger Dan Lannerö.
– Några stora förändringar av innehållet tror jag inte på. Det kommer att förskjutas mer mot kultur, mat och livsstil. Men vi kommer fortfarande skriva om lokala nyheter, om sport och om sådant som kallas blåljusnyheter – brott, olyckor och bränder, säger Lars Nilsson.

Personligt

Dan Lannerö
Ålder: 62 år.
Bor: I centrala Uppsala.
Familj: Min fru Birgith, fyra barn och sex barnbarn.
Övrigt: Var på DN och Eskilstuna-Kuriren före UNT. Har många styrelseuppdrag, är bland annat ordförande för Berling Media, Uppsala stadsmission samt Länshälsan.
Fritidsintressen: Umgås med vänner, fritidshuset i Stockholms skärgård, körsång (Stefanoskören).
Kommer att sakna mest med jobbet på UNT: Alla trevliga arbetskamrater.
Längtar efter mest nu: Att få resa till vår dotter med familj i Malawi under jul och nyårshelgerna.

Lars Nilsson
Ålder: 64 år.
Bor: I centrala Uppsala.
Familj: Katarina, hustru sedan 41 år, tre barn med respektive, tre barnbarn.
Fritidsintressen: Läsa, gå på teater och bio, springa långt.
Övrigt: Började journalistbanan på Eskilstuna-Kuriren 1969, kom till UNT första gången 1972. Var sedan länge på DN, bl a som nyhetschef, nattchef och redaktionschef.
Kommer att sakna mest med jobbet på UNT: De dagliga kontakterna med arbetskamraterna och för den delen också läsarna.
Längtar efter mest nu: Att det ska bli kallt så det blir möjligt att åka långfärdsskridskor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Orring