Listorna över världens bästa universitet har avlöst varandra den senast tiden. När QS World University Rankings rankade 1 000 av världens 26 000 universitet i juni hamnade Uppsala universitet på plats 112 och två månader senare ansåg JiaoTonguniversitetet i Shanghai att lärosätet förtjänade plats 63.
I veckan kom prestigefulla Times HigherEducation (THE-listan) med sin lista och där klättrade Uppsala universitet uppåt, från 93:a ifjol till 86:a i år.
– Times HigherEducation tillhör de viktigare rankinglistorna och vi är alltid glada över att vara bland världens 100 bästa universitet. Men varje år är det mycket små skillnader som gör att placeringarna ändras, säger Anders Malmberg, professor i geografi och prorektor, vilket är den näst högsta befattningen inom Uppsala universitet.
Han tycker att den här typen av rangordningar ska tas med en nypa salt.
– Vi följer de här tre rangordningslistorna så noga vi kan och de har alla för- och nackdelar. Men de mäter på olika sätt och ändrar också mätmetoder från år till år, så därför är det svårt att veta på vilka sätt vi förbättrat eller försämrat oss eller om det är de andra universiteten som utvecklats. Vi är väldigt försiktiga med att dra några stora slutsatser, säger han.
Men en slutsats kan man dra och det är att Sverige står sig ganska bra internationellt, tycker Anders Malmberg.
– Man ska ha klart för sig att det finns över 20 000 universitet i världen och tre svenska – Karolinska institutet, vi och Lund – är bland de 100 bästa.
De kategorier som i THE-listan ges störst betydelse är undervisning, forskning och citeringar. Av dessa är forskning (plats 87) den bäst placerade kategorin. Både undervisning (plats 150) och citeringar (plats 159) får en relativt lägre ranking. "Industry income" (innovationer) – den minst betydelsefulla posten för den totala rankingen – hamnar på plats 95.
Sämst ranking får kategorin internationalisering med en delad 236:e plats. Att Uppsala universitet ändå hamnar på plats 86 totalt beror sannolikt på att man har relativt jämnhöga siffror i samtliga kategorier.
Anders Malmberg har själv inte gått djupare in i statistiken, men säger att de jobbar hårt med de internationella frågorna. Han låter förvånad över placeringen och vill inte dra några slutsatser.
– Vi har våra egna mål och vill inte låta oss styras av hur vi rankas på olika listor, säger han.
Även universitetens internationella rykte påverkar placeringen, vilket Anders Malmberg är kritisk till.
– Det där är ju jätteskumt, det blir som ett cirkelresonemang. Jag har som forskare själv svarat på enkätfrågor om hur jag rankar andra universitet i mitt eget ämnesområde och då kan det förstås påverka att jag känner till listorna, säger han.