Vinodlingskurs på universitetsnivå
På måndagkvällen startade Sveriges första universitetskurs i vinodling. Kursledare är professor Anna Mårtensson vid Institutionen för Marklära vid Sveriges lantbruksuniversitet. Hon hoppas att kursen skall locka nya studenter till SLU.
- Men då hade jag inte tid, jag var prodekanus här, och hade mycket att göra. Nu, i samband med nedskärningarna här vid SLU, har jag plötsligt fått tid att äntligen dra igång kursen. Det skall bli väldigt roligt, säger hon med eftertryck.
Anna Mårtensson har alltid varit vinintresserad.
- Det är förstås en förutsättning för att arrangera en kurs i vinodling.
Blandad skara
Det är en blandad skara på 32 studenter som kommer att delta i Sveriges första universitetskurs i vinodling: en landskapsarkitekt, en barnmorska, en informationschef och så förstås vanliga programstudenter - humanister och samhällsvetare för vilka kursen är enda chansen att plugga vid SLU, vars kurser annars alltid kräver betyg i ämnen som kemi, fysik och matematik.
- Och så är det tre killar från Helsingborgstrakten som är professionella vinodlare. Ingen av dem har pluggat vid universitetet, och de har ringt stup i kvarten för att fråga om allt möjligt, säger hon.
Anna Mårtensson ser också kursen som ett sätt för SLU att marknadsföra sig. Enda kravet på att delta i kursen är gymnasiebetyg.
- På så sätt kan vi locka hit nya studenter.
Värre än att sköta småbarn
Hon säger frankt att det är värre och mer arbetsamt att ha hand om en vingård än att sköta småbarn.
- Det är ett heldagsjobb året runt. Man måste göra saker varje dag, vattna, gödsla, kolla efter skadedjur - vin växer jättesnabbt - och massor av oväntade saker kan hända hela tiden. Det kan bli regn, hagel, torka, röta, insektsangrepp. Och om allt ändå skulle gå bra fram till skörden kan frost förstöra allt över en natt.
Kursen som Anna Mårtensson helt svarar för själv, från kursmaterial till tillfällig ommöblering av lärosalar, skall ta upp klimat, biologi och geologi, plus plantering, ympning, vinodlingsåret och vinkällarens funktion. En och annan studieresa, och förstås provsmakning, är också inplanerade.
Trevliga människor
- Målsättningen är att alla studenter skall bli nöjda. Själv känner jag att jag gör helt rätt som satsar tid och kraft på kursen. Det roliga med vin är bland annat att vinintresserade människor är trevliga, socialt och kulturellt kompetenta.
Själv föredrar hon för närvarande portugisiska rödviner, som till exempel Periquita.
- Portugal är som Norrland, lite "efter", med ett ålderdomligt produktionssätt och många egna, lite kryddiga sorter som passar bra till crossovermat. Skall jag välja ett vitt vin får det bli en tysk riesling. Det får gärna vara lite sött så det blir lite stuns gentemot maten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!