Uppsala län i topp för högskolestudier

Högskolan lockar kvinnor fler än män. Gymnasieelever i Uppsala län visar störst intresse för fortsatta studier på högskolan. Det visar en färsk undersökning från Statistiska centralbyrån, SCB.

Universitet2006-04-04 11:45
SCB-undersökningen "Gymnasieungdomars studieintresse läsåret 2005/06" visar hur många i avgångsklasser från gymnasieskolan läsåret 2001/02 som inom tre år gått vidare till studier vid högskola.
För riket som helhet är siffran 45 procent (50 för kvinnor, 39 för män).
För Uppsala län är siffran 54 procent (59 för kvinnor, 49 för män).
Uppsala län följs i statistiken av:
Stockholms län 50 procent (54 för kvinnor, 46 för män).
Blekinge län 48 procent (56 för kvinnor, 40 för män).
Västmanlands län ligger strax under riksgenomsnittet med 43 procent (50 för kvinnor, 35 för män).
Lägst är intresset för högskolestudier i:
Jämtlands län 32 procent (38 för kvinnor, 29 för män).

Planerar att börja
Studien visar bland annat också att:
Sex av tio elever i gymnasieskolans avgångsklasser läsåret 2005/06 planerar att börja läsa på högskolan inom tre år, varav kvinnor med 71 visar ett större intresse, jämfört med männens 48 procent.
Intresset för högskolestudier är med 89 procent störst bland eleverna på naturvetenskapsprogrammet.
Lärarutbildningen lockar få. Endast sex procent av eleverna i gymnasieskolans avgångsklasser läsåret 2005/06 har planer på en lärarutbildning och intresset är lågt bland båda könen.
Göteborgs och Lunds universitet är mest populära och toppar för nionde året i rad med tio procent av de tillfrågade som planerar högskolestudier. Därefter följer Uppsala universitet, Stockholms universitet och Chalmers tekniska högskola.
Kvinnor har en högre övergång till högskolan inom tre år än män i samtliga län. Störst skillnad mellan kvinnor och män vad gäller övergång till högskolan är det i Örebro län, med 16 procentenheter. Lägst skillnad, sju procentenheter, är det i Hallands län..


Fotnot: Undersökningen är en urvalsundersökning gjord genom postenkäter till 8 160 elever i gymnasieskolans avgångsklasser. Svarsfrekvensen var 71 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!