Universitetsutbildningen granskas

Nu ska kvaliteten på de svenska högskoleutbildningarna granskas - igen. I våras avslutade Högskoleverket sin utvärdering av landets utbildningar, och nu är det Riksrevisionens tur att göra detsamma.

Universitet2007-09-03 21:35
Håller utbildningen på grundnivå en likvärdig och hög kvalitet? Det är den frågan som Riksrevisionen ska svara på genom sin granskning. I en skrivelse till landets högskolor skriver Riksrevisionen med hänvisning till en egen förstudie att "kunskapen om kvaliteten på utbildningars genomförande och resultat/effekter är begränsad". Främst är det undervisningens upplägg, innehåll och krav, och de resurser som utbildningen får som ska granskas. Däremot ska Riksrevisionen inte titta på hur mycket studenterna lärt sig, eller hur det går för dem på arbetsmarknaden efteråt.

Granskningen inleds just efter att Högskoleverket avslutat sin fem år långa utvärdering av alla landets högskoleutbildningar. Så många som 20 av Uppsala universitets utbildningar fick sin examensrätt ifrågasatt av Högskoleverket. Främst var det utbildningar i småspråk som hindi, kurdiska, tamil, med flera som kritiserades, vilket universitetsledningen förklarade med alltför knappa statliga resurser. Men även sjuksköterskeutbildningen fick kritik.
Riksrevisionen ska avverka sin granskning på blott ett halvår, och det är bara vissa utvalda utbildningar som ska utvärderas. Vilka utbildningar vid Uppsalas båda universitet som ska granskas är inte bestämt än.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!