Universitetsrektorer vill ha lyckligt särboförhållande

Inget äktenskap mellan de båda Uppsalauniversiteten, men gärna ett lyckligt särboförhållande med ekonomisk bodelning, vill rektorerna Bo Sundqvist och Ann-Christin Bylund ha.

Universitet2004-09-20 00:00
Under senare år har Uppsalas båda universitet levt under motsägelsefulla krav: hundratals miljoner ska sparas samtidigt som fler akademiska examina, forskarexamina och forskningsresultat ska produceras.
Kris i leden, senast rapporterat i UNT från SLU:s uppsägningar av 230 personer.
I rektorsrummet fem trappor upp i Skandalhuset på St Olofsgatan möter UNT Uppsala universitets rektor Bo Sundqvist och SLU-rektorn Ann-Christin Bylund för att diskutera universitetens relationer: samlevnad i någon form eller var och en hem till sig?
Skulle ett "äktenskap" mellan de universiteten - föreslaget i en ledare i UNT häromveckan - lösa ekonomiska och organisatoriska problem?
— Nej. Inget säger att större är bättre... Vi har redan ett "lyckligt särboförhållande" med ekonomisk bodelning, som vi försöker utveckla, säger de båda rektorerna.

Samverkar
Med det menas att universiteten sedan många år samverkar inom vissa områden. Till exempel sitter forskare från Slu och Uppsala universitet i samma korridor på BMC och arbetar med kristallografi (studiet av kristallers tillväxt, yttre form och inre struktur). På Gluntenområdet arbetar man tillsammans med bildanalys.
­ Och vi har gemensamma centrumbildningar som Linnécentrum för bioinformatik och Centrum för biologisk mångfald, säger Bo Sundqvist och Ann-Christin Bylund.
— Nu undersöker vi om det finns fler områden som överlappar varandra, där vi också kan samarbeta.
Och då handlar det inte bara om forskning, utan också om undervisning och administration.
Universitet och högskolor i Sverige konkurrerar med varandra om pengar till utbildning och forskning. Samtidigt, säger rektorerna, är det nödvändigt att samverka mer än man hittills gjort.

Nätverk
Det nystartade universitetsnätverket Stockholm-Uppsala, som UNT berättade om 17 juni, har just börjat sitt arbete, bland annat med att rektorerna för Stockholms och Uppsalas lärosäten telefonkonfererar var fjortonde dag. Det räcker förstås inte, forskare/lärare och studenter från lärosätena ska stimuleras att mötas och samverka, kunna röra sig mellan varandras arbetsmiljöer, driva projekt tillsammans. Det är nästa steg när regionen ska formas till en stark aktör på den internationella lärdoms-och forskningsarenan.
Uppsala universitet och Slu ingår, men vill också ha egna identiteter utanför nätverket.
— Vi måste behålla våra profiler, samtidigt som vi arbetar tillsammans där det går, säger Bo Sundqvist.
- SLU är inte bara Uppsala. Vi är ett sektorsuniversitet under jordbruksdepartementet med nationellt ansvar för den gröna sektorn, från lantbruk till golfbanor. Vi har verksamhet på 30 platser i Sverige, campusområden på fyra platser och fakulteter i Umeå, Uppsala och Alnarp, säger Ann-Christin Bylund.
— Där ni har ungefär 3 500 helårsprestationer i grundutbildningen, har vi 20 000. Vi är ett fullständigt forskningsuniversitet under utbildningsdepartementet, medan ni är mer inriktade på yrkesutbildningar, säger Bo Sundqvist.

Måste ut ur krisen
Men att samverkansmöjligheterna trots olikheterna är stora och långt ifrån fullt utnyttjade i dag, är de båda ense om.
— Vi är ute ur vår kris 2005. Sedan kan vi börja satsa, säger Ann-Christin Bylund om Slu.
— Men luta er inte hela tiden mot att ni är ett nationellt universitet. Här i Uppsala måste vi samarbeta och inte dubbeljobba, säger Bo Sundqvist.
Ann-Christin Bylund instämmer.
— Just nu överlappar våra verksamheter varandra för mycket i Uppsala, säger hon.
Det kan alltså bli fråga om ytterligare besparingsprogram och rationaliseringsförslag inom universiteten. Det gäller för övriga delar av Stockholm-Uppsalanätverket.
Några särskilt tragiska miner visar dock rektorerna inte upp. Framtidstron är stark.
— Nyfikenheten är på topp i vårt särboförhållande, säger de till UNT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!