Universitetet kräver besked om byggnader

Vem är det egentligen som äger Uppsala universitets donationsfastigheter? Efter 15 års utredande är sju ärenden fortfarande inte avgjorda. Nu har universitetet ledsnat och skrivit till regeringen.

Observatorieparken ägs av staten, ansåg Kammarkolllegiet. Universitetet protesterade.

Observatorieparken ägs av staten, ansåg Kammarkolllegiet. Universitetet protesterade.

Foto:

Universitet2008-02-07 20:46
Bråket började när Kungliga Byggnadsstyrelsen avskaffades i början på 1990-talet. Rektor Stig Strömholm hotade att gå till domstol om staten konfiskerade fastigheter som donerats till Uppsala universitet och Wallenbergsstiftelsen hotade att kräva tillbaka mångmiljonbelopp som donerats för att bygga husen.
2003, efter mer än tio års utredande, hade bara fem av de 18 ärendena avgjorts. I dag återstår sju fall.

- Det är hög tid att regeringen kommer till beslut, säger Björn Lundell, fastighetschef på Uppsala akademiförvaltning, som förvaltar donationerna.
- Det här över sex år sedan Justitiekanslern fick i uppdrag att ta ställning. Det är tre år sedan JK överlämnade en promemoria och snart två år sedan JK avslutade sitt uppdrag.
- Nu måste regeringen komma till skott. Det är jobbigt både för oss och hyresgästerna att sväva i ovisshet.
För tre av fastigheterna är saken ganska klar. Enligt JK kan staten inte göra anspråk på äganderätten till Fjärdingen 29:3, Kåbo 34:12 eller Lysekil 1:10, 30 och 49.

Det handlar om Regnellianum vid Slottsgränd, EBC och de andra institutionerna i kvarteret Lagerträdet samt Klubbans biologiska station utanför Lysekil, som donerades till universitetet 1915.
Regnellianum är lite speciellt eftersom både mark och byggnad donerats till universitetet.
- Vi kom överens med Statens fastighetsverk och kunde renovera Regnellianum för nya hyresgäster, trots att ärendet inte är formellt avgjort, säger Björn Lundell.
Oklart är däremot läget för fastigheterna Fjärdingen 30:3, Kåbo 14:3, Kåbo 14: 4 samt Luthagen 62:4 och 7, det vill säga kvarteret Munken norr om Svandammen, kvarteret Kemikum väster om Engelska parken, där universitetets nya humanistiska centrum ligger, samt Observatorieparken.

Kammarkollegiet ansåg att staten hade äganderätten, universitetet protesterade och JK ansåg sig inte kunna ta ställning. Närmast lutade det åt att staten inte kan anses ha äganderätt till fastigheterna.
Enligt JK kan tvisten bara lösas på två sätt, nämligen av domstol eller i förhandlingar.
- Vi skulle förstås kunna stämma staten och få äganderätten prövad i domstol, men vi vill hellre förhandla, säger Björn Lundell.

- I skrivelsen till utbildningsdepartementet föreslår vi att regeringen snarast bjuder in företrädare för Uppsala akademiförvaltning och Uppsala universitet till en överläggning så att den segdragna konflikten kan lösas.
Sedan återstår ett bekymmer.
- För att få lagfart måste äganderätten styrkas med köpebrev eller byteshandling. Det blir något för juristerna att fundera över, ­säger Björn Lundell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!