Universitet måste säga upp personal

Uppåt 100 anställda kan bli övertaliga på Uppsala universitet. Varsel läggs under våren. Även om inte alla blir uppsagda är det första gången universitetet tvingas till så stora personalminskningar.

Universitet2005-03-11 00:00
De cirka 40 övertaliga, som redan är anmälda, är mest TA-personal, det vill säga tekniker, administratörer och laboratorieassistenter.
Ytterligare ett 60-tal fall har inte MBL-förhandlats på institutionerna. Där rör det sig också om lärare. Områdena kemi, fysik och IT analyserar just nu verksamheten för att se var man kan skära.
- Uppsala universitet har för stor undervisningskostym. Vi har för många lärare och för få studenter, framför allt i naturvetenskap och IT, säger Bo Waerme, som är biträdande personalchef.

Arbetsbrist
- I Studsvik och på The Svedberg-laboratoriet i Uppsala handlar det om klassisk arbetsbrist.
- När Studsvik AB lägger ned sin reaktordrift blir våra neutronforskare utan arbetsverktyg. De har hyrt försökstid i Studsvik AB:s reaktorer. Av 16 anställda i Studsvik tror jag vi kan placera fyra-fem personer här i Uppsala. Resten blir varslade om uppsägning.
The Svedberg-laboratoriet läggs inte ned men bantas radikalt. Celsiusringen och annan utrustning flyttas till Darmstadt och Jülich i Tyskland. Kvar blir ett mini-TSL med cirka 15 anställda som ska syssla med protonterapi och bestrålning.
- Som nationell forskningsenhet under Vetenskapsrådet hade TSL nästan 50 anställda. Många som fyllt 60 år har valt avtalspension, men det blir en hel del uppsägningar också.

Trendbrott
Det unika med vårens varsel är inte att enskilda enheter upphör utan att ekonomin tvingar universitetet att banta hela sin organisation.
- Vi har samma problem som Lantbruksuniversitetet. Brist på pengar leder till arbetsbrist och uppsägningar, säger Bo Waerme.
Den pågående avtalsrörelsen gör läget ännu mer bekymmersamt. En procents kompensation för pris- och löneökningar räcker inte långt när lönerna väntas stiga med 3 procent och fakultetsanslagen till forskning och forskarutbildning bara räknas upp med 0,6 procent.
Dessutom har flera av de största externa bidragsgivarna tvingats spara när deras aktieportföljer givit sämre avkastning. Under fjolåret minskade till exempel Stiftelsen för strategisk forskning sina anslag till Uppsala universitet med 23 procent eller 29 miljoner kr. De externa bidragen ökade bara med 2 procent mot över 5 procent ett normalår.
- Vi får säkert räkna med fler uppsägningar vad det lider, framför allt när forskningen börjar skära ned, säger Bo Waerme.

Omplaceringar
I första hand kommer universitetet att försöka omplacera övertaliga på lediga tjänster på andra håll. Medan detta undersöks har anställningsstopp införts inom vissa områden.
- Läget är ljusats för TA-personal. Uppsala universitet är ju en stor arbetsplats med över 5 500 anställda. Kärvast är det för specialister, säger Bo Waerme.
- Även om regeln sist in-först ut gäller, så kan man inte ha en turordningskrets för alla lärare. En övertalig datalärare kan ju inte börja undervisa i språk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!