Studentkåren besviken över särbehandling
Sexuella trakasserier och negativ särbehandling - arbetsmiljön för kvinnliga doktorander är långt ifrån bra, och Uppsala studentkår konstaterar besviket att situationen inte heller har förbättrats på fem år.
Var tionde kvinnlig doktorand har blivit sexuellt trakasserad och var fjärde anser sig blivit negativt särbehandlad på grund av sitt kön, enligt rapporten "Doktorandspegeln 2008" som Högskoleverket presenterar idag.
Uppsala studentkår uttrycker besvikelse över att läget är lika nedslående som för fem år sedan, när undersökningen senast gjordes.
- Det är oroväckande hur kvinnliga doktorander blir behandlade inom akademin, säger Mattias Wiggberg, ordförande i studentkårens doktorandnämnd, som förvånas över att lärosätena inte förstår värdet av att satsa på unga forskare.
- Nationellt finns en tung retorik om att satsa på forskning, men när det gäller de som har sämst anställning och svårast förhållanden, då gör man inte så mycket.
Mattias Wiggberg påpekar att det är fler kvinnor än män som pluggar på högskolan, och att de har haft bättre betyg hela vägen dit. Sedan händer något. På forskarutbildningen hade Uppsala universitet under höstterminen något färre kvinnor än män, men det är särskilt under nästa steg, in som anställd på universitetet, som kvinnorna faller ifrån. Inte ens var femte professor på Uppsala universitet är kvinna.
Bedöms kvinnor hårdade och annorlunda eller finns det generella skillnader i intellekt?
Det senare tror jag inte alls på, det finns något som gör att män favoriseras, säger Mattias Wiggberg.
För att komma till rätta med problemet menar han att de män som sitter på makt inom universitet måste förstå att det faktiskt finns ett problem i arbetsmiljön, och att det är viktigt att lösa.
- Man har börjat men det går alldeles för långsamt, säger Mattias Wiggberg.
Att ge doktorander ordentliga tjänster tror han skulle få fler unga kvinnor vågar satsa på forskning.
Just nu gör Uppsala universitet en studie av kvinnliga doktoranders arbetsförhållanden i form av fokusgruppsintervju med doktorander från olika fakulteter.
- Just kvinnliga doktorander upplever sin sitaution som sämre än vad andra gör, både jämfört med studenter och med annan personal, säger Olof Ingesson, vid Uppsala universitets enhet för kvalitet och utvärdering, som leder studien.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!