Statsvetenskapliga institutionen ska kartlägga landets politiker

En brokig skara eller en gråjämn massa. Statsvetenskapliga institutionen vid Uppsala universitet har fått regeringens uppdrag att kartlägga landets förtroendevalda.

Universitet2003-10-04 00:00
Våren 2002 antog riksdagen ett antal demokratimål. Bland annat skall antalet medborgare som haft förtroendeuppdrag någon gång under sitt liv öka fram till 2010. Ett annat mål är att fler ungdomar, arbetslösa och personer med utländsk bakgrund skall delta i den politiska processen.
- Syftet är att representativiteten bli så god som möjligt och att fler människor skall känna någon som har kunskap om demokratins arbetssätt, säger Anna Kessling, departementssekreterare vid justitiedepartementet.
För att kunna följa hur demokratimålen uppfylls beslutade regeringen vid torsdagens sammanträde att ge Uppsala universitet uppdraget att kartlägga alla landets förtroendevalda. Studien är en uppföljning av en undersökning som Kommunförbundet gjorde 1999.
Analysen baseras på uppgifter från statistiska centralbyrån. Uppgiften blir att ta reda på vilka de förtroendevalda är och hur deras sammansättning har förändrats över tid. Man skall också undersöka hur de skilda uppdragen fördelar sig på olika grupper av medborgare.
- Tidigare studier har till exempel visat att ordföranden ofta är medelålders män födda i Sverige, säger Anna Kessling.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!