SLU vill utöka antalet veterinärplatser
Svenskar som vill utbilda sig till veterinärer väljer att studera i Danmark på grund av för få platser i Sverige. Nu vill Sveriges lantbruksuniversitet på sikt öka antalet platser i Uppsala.
Bland de övriga är det vanligt att man i stället söker sig utomlands, bland annat till Danmark.
Hälften är svenskar
Enligt uppgifter i danska nyhetstidningen Berlingske Tidende består halva den danska veterinärutbildningen i år av svenska studenter.
Det kritiseras av den danske vetenskapsministern Helge Sander som nu vill att andelen svenskar på bland annat läkar- och veterinärutbildningen begränsas. Han vill säkra att det finns tillräckligt många danskar som utbildar sig och som kan fylla framtida behov av arbetskraft i Danmark.
Att inte Sverige kan erbjuda fler platser än 82 är en resursfråga, enligt Ulf Magnusson. Han är prodekanus vid SLU:s fakultet för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.
—Det är inte bara att öka antalet platser. Veterinärutbildningen är väldigt kostsam. Och rent praktiskt skulle det kräva att vi har mer lokaler och större lärartäthet än vad vi har i dag.
Det bör vara 100
Jordbruksverket gjorde för ett par år sedan en utredning där man bedömde att det bör finnas 100 platser på veterinärutbildningen.
Det är en målsättning som SLU nu jobbar mot. Men att skaffa så många utbildningsplatser att inte studerande behöver flytta till Danmark finns det inte pengar till.
—Att avstyra studentemigrationen till Danmark skulle kräva uppemot 900 utbildningsplatser. Nu jobbar vi på att inom några år utöka till 100 platser, säger Ulf Magnusson.
UNT: Finns det inte behov av att det utbildas fler veterinärer i Sverige?
—Det är svårbedömt. Det är som med läraryrket, det går upp och ner från år till år. Eftersom många veterinärer har egen praktik så skapar de sin egen marknad.
"Lagom antal"
Marlene Areskog, veterinär och ordförande i SLU:s samlade studentkårer, SLUSS, tycker att 100 utbildningsplatser är lagom för Svensk veterinärutbildning.
—Man måste nog gå ganska försiktigt fram. Det var inte mer än tio år sedan vi hade många arbetslösa veterinärer. Jag tror att det kan bli så igen när det flyttar tillbaka en stor mängd veterinärer som utbildat sig i andra länder, säger Marlene Areskog.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!