SLU-bråk om ladugård
SLU:s planerade ladugård vid Röbäcksdalen utanför Umeå har blivit en infekterad fråga. I stället för att ta ställning till anbud fick styrelsen ett förslag från ledningen att stoppa bygget. Efter lång debatt blev styrelsens beslut en kompromiss.
Noga utrett
Facket är mycket kritiskt till att ladugårdsbygget inte fullföljs som planerat när styrelsen gav klartecken så sent som i november 2003. Få styrelseärenden har blivit så noga utredda och diskuterade, menar Saco. Grovfoderhanteringen utreddes för övrigt så sent som för ett par år sedan.
En Saco-företrädare undrade efter styrelsemötet om beslutet blivit detsamma om det hade gällt en satsning i Ultunas närhet.
- Att ladugårdsbygget läggs på is är ett stort svek mot Norrland, menar JLT-fakultetens siste dekanus Britta Fagerberg.
- Det nya ladugårdsbygget har utretts och planerats i tre år. Så sent som i november redovisade jag läget för styrelsen och fick klartecken att gå vidare. Anbuden skulle vara inne i mitten av februari.
- I stället kom förslaget att stoppa bygget. Det innebär att ett långsiktigt, målmedvetet och tålmodigt arbete för jordbruksforskningen i norra Sverige riskerar att spolieras.
Forskning hörnpelare
Upprörd är också Ulla Bång, chef för Institutionen för norrländsk jordbruksvetenskap och personalföreträdare i SLU:s styrelse.
Hon är upprörd över att den i Röbäcksdalen bedrivna grovfoderforskningen enligt rektors mening inte skulle ha någon stark koppling till SLU:s forskning och utbildning.
- I själva verket är den här forskningen hörnpelaren i ett uthålligt ekologiskt lantbruk.
Hon är också upprörd över ett pressmeddelande, som lades ut på SLU:s hemsida en vecka före styrelsemötet.
- Läsaren får intrycket att beslut redan är fattat. Är det en signal att SLU vill släppa ansvaret för tillämpad forskning inom ett mycket centralt område? Eller var det ett sätt att tala om för styrelseledmöterna vad de skulle tycka?
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!