SLU-affär i Skåne upprör grannar
En fastighetsaffär i Skåne har upprört grannarna och fått dem att skriva protestbrev till SLU:s rektor Lisa Sennerby Forsse. Det handlar om en donerad fastighet som SLU vill stycka till 12 villatomter.
Nu är donatorerna döda och SLU har beslutat sälja marken. Ett förslag till detaljplan för 12 villor har godkänts av Simrishamns kommuns samhällsbyggnadsnämnd. Grannarna fick inget gehör för sina klagomål.
I brevet till SLU:s rektor hävdar grannarna att avstyckningen "definitivt inte är i donatorernas anda" och vill att beslutet omprövas.
- Donationen gavs från början till en institution i Alnarp, men fastigheten används inte av SLU. Sedan den sista av makarna hade avlidit beslutade vi därför att sälja fastigheten.
För att få bättre betalt lät vi en arkitekt titta på området och ansökte om planläggnign, säger fastighetschef Lars-Olof Johansson som handlägger ärendet på SLU.
Påståendet att avstyckningen inte är i linje med donatorernas vilja vill han inte kommentera.
- Det får stå för de som påstår det.
Inte heller har han någon kommentar till påståendet att samhällsbyggnadsnämnden skulle ha "varit utsatt för stark påtryckning från SLU att inte vika från ursprungsplanen".
- Jag utgår ifrån att en kommunal nämnd har tillräcklig integritet för att stå emot alla eventuella påtryckningar.
Att sälja mark är en knepig sak för en statlig myndighet som SLU.
- Vi har ett förvaltningsdirektiv som gör det svårt att driva ren förvaltning eftersom vi inte kan köpa och sälja. Det är ett bekymmer.
- Vi kan till exempel inte sälja någon av våra försöksgårdar för att finansiera det planerade stallbygget i Funbo-Lövsta.
Om vi fick mer betalt än bokfört värde skulle överskottet gå direkt till finansdepartementet.´
I senaste delårsrapporten påpekade ledningskansliet att SLU har för mycket sparade pengar. Om de inte används finns risk att regeringen drar in en del av överskottet.
- Dessa pengar finns inte i rätt kassa. Ekonomistyrningsverket har klara regler för hur vi för använda våra medel, säger Lars-Olof Johansson.
Donerad egendom får SLU däremot sälja så länge det inte står i gåvobrevet att en försäljning inte får ske. I det här fallet stod bara att fastigheten inte fick användas till något annat än försöksodling under makarnas livstid.
Vad händer nu?
- Vi kommer att annonsera ut tomterna. Om vi ska sälja alla på en gång eller styckevis är inte bestämt. Vi vill inte lägga ned för mycket pengar på själva försäljningen.
De klagande grannarna skrev ett brev i april, ett i augusti och en påminnelse i slutet av september.
- De ska få svar, lovar Lars-Olof Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!