Skuggdoktorander föreslås få bättre skydd

Skuggdoktorander är ett problem vid Uppsala universitet, menar studentkårens doktorandnämnd som nu vill diskutera lösningar med universitetets ledning. Doktorander som vågar berätta om missförhållanden måste få ett bättre skydd, föreslår nämnden bland annat.

Universitet2007-12-11 07:49
Den som bedriver forskarstudier, men som inte är officiellt antagen till någon forskarutbildning, kallas skuggdoktorand. En del av dessa, ofta utländska personer, utnyttjas i praktiken som billig arbetskraft med stipendielön för att göra experiment och observationer i laboratoriet, andra är beredda att forska under de här förutsättningarna när det saknas pengar för att vara antagen som doktorand i fyra år.

UNT har i flera artiklar det senaste året berättat om institutionen för bioorganisk kemi där en professor utnyttjat utländska skuggdoktorander som billig arbetskraft i flera år under mycket dåliga arbetsförhållanden. Det här förekommer vid fler forskargrupper, och det måste få ett stopp, menar doktorandnämndens ordförande Mattias Wiggberg. Han vill dock inte peka ut var problemen finns.
- Vi känner till sådana miljöer och bjuder nu in universitetsledningen till ett samarbete, säger han.
Tidigare har responsen från ledningen varit ljum, tycker Mattias Wiggberg.
- Om intresset fanns skulle det inte vara svårt att göra något åt det här. Men intresset finns bara på vissa ställen i dag, säger han.
Att verka för att få bort skuggdoktoranderna kan innebära att man arbetar emot sina kolleger, och det är ett skäl till att problemen ännu lever kvar, menar Mattias Wiggberg.
- Man blir inte poppis alla gånger om man visar intresse för den här frågan. Det handlar ofta om billig arbetskraft som får arbeta under undermåliga förhållanden, och den kollegiala stämningen kan påverkas om man avslöjar det, säger Mattias Wiggberg.

I ett år har en särskild arbetsgrupp inom doktorandnämnden arbetat med att kartlägga situationen och föreslå åtgärder. Ett stort problem är att utländska doktorander inte känner till sina rättigheter och därför måste kraftiga förbättringar till när det gäller information, menar doktorandnämnden. Vidare vill de ha sanktioner mot de handledare som har skuggdoktorander och att dessa handledare ska hamna på en slags "svarta lista". De ska också anses ha begått tjänstefel. Ett annat åtgärdsförslag är att "whistle blowers", alltså den skuggdoktorand som vågar påkalla uppmärksamhet, måste skyddas fullt ut av universitetet.

Exempelvis ska ingen behöva vara orolig för att få sitt visum indraget, menar doktorandnämnden, ett hot som var vardag för skuggdoktoranderna vid institutionen för bioorganisk kemi.
- Just att skydda de här personerna är fantastiskt viktigt, säger Mattias Wiggberg.
Ytterligare ett antal förslag har tagits fram av arbetsgruppen, bland annat vill man se en tydligare utannonsering av doktorandtjänster.
- Vi ville vara kreativa och komma med förslag. Nu hoppas jag ledningen tar tag i det här, säger Mattias Wiggberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!