Nya betyg stressar studenter

Den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet vill införa en sjugradig betygsskala. Men studenterna är emot systemet.

Universitet2006-10-06 23:45
— Det leder till ökad stress. Fokus ligger på ytlig kunskap och att prestera just under examinationen, inte på ett långsiktigt lärande och förståelse, säger Kristina Pers­dotter, vice ordförande för Upp­sala­ studentkår.
Det är fortfarande inte klart om universitetet centralt kommer att bestämma sig för vad som ska gälla eller om det blir upp till varje fakultet­ att avgöra.
— Om vi får välja så inför vi ECTS-systemet, säger professor Anders Malmberg, prodekanus vid Samhällsvetenskapliga fakulteten.
Majoriteten i den samhälls­vetenskapliga fakultetsnämnden anser att fördelarna överväger nackdelarna. Man ser stora för­delar i ett gemensamt europeiskt system eftersom det ökar möjligheten till internationell rörlighet. En sjugradig skala blir också mer nyanserad än dagens system.
— Det är i dag stor skillnad mellan de studenter som är på gränsen mot underkänd och de som är på gränsen mot väl godkänd, men de får alla samma betyg.

Mindre lärartid
Enligt en undersökning som studentkåren gjorde i våras får en student vid den samhällsvetenskapliga fakulteten i genomsnitt 4,5 timmar lärarledd undervisning per vecka.
Om systemet med sju betygssteg införs är man rädd att det blir mindre än så.
— Lärarnas arbetstid kommer att gå ut mer på att kontrollera studenterna och mindre på att undervisa, säger Kristina Persdotter.
Den farhågan delas inte av den samhällsvetenskapliga fakultetsnämndens majoritet.
— Studenternas argument bygger på de tror att det nya systemet skulle vara svårare för lärarna än dagens betygsättning. Men redan i dag jobbar de flesta informellt med mer finfördelade skalor, med plus- och minustecken, säger Anders­ Malmberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!