Nu ska kossans odör mätas av SLU
Hur miljövänliga är egentligen kossorna? Nu ska forskare från SLU ta reda på hur mycket metangas korna släpper ut.
Korna pruttar och rapar metangas. Kossorna på på Ultunas försöksanläggning på Kungsängen utgör inget undantag.
Foto: Rolf Hamilton
- Det finns många som räknar på det här, bland annat Naturvårdsverket. Men det är egentligen ingen som har mätt upp några siffror. De använder gamla data, säger forskningsledare Jan Bertilsson på SLU.
De data som finns härstammar från 50-talet. I ett antal länder, bland annat DDR, mätte man utsläppen av metan från kor genom att stänga in hela djur i rum och sedan samla in gaserna. Den metoden är inte aktuell i dag.
- Det skulle vara väldigt dyrt och inte särskilt snällt mot djuren, säger Jan Bertilsson.
SLU-forskarna på Institutionen för husdjurens utfodring och vård har fått 3,8 miljoner kronor från forskningsrådet Formas. Att ta fram metoder att mäta växthusgaser från kor är en del av projektet.
Mätningarna kommer att gå till så att 10-20 kor får en mätare i en grimma runt halsen. Mätaren samlar in data om gaserna i kons närmiljö. Efter ett drygs plockas mätaren bort och registreringarna analyseras.
- Ett 50-tal kor kommer att ingå i projektet, men alla kommer inte att ha mätare samtidigt. Analyserna är dyra, säger han.
En spårgas kommer att släppas ut i mycket små mängder. Mängden spårgas är känd. Genom att mäta upp proportionerna av metan och spårgas kan forskarna räkna ut hur mycket metan en ko rapar och fiser ut.
- Det finns optiska metoder där koncentrationen av metangas mäts med hjälp av laserljus. Vi ska samarbeta med forskare som har testat den metoden på komposter, säger Jan Bertilsson.
Hur man ska minska utsläppen av metangas från våra kor blir nästa fråga, när säkra mätdata finns.
Många kor står i dag inomhus stora delar av eller hela året. Forskarna ska testa testa filter som kan ta hand om metangasen i ladugårdarna.
- I Sverige har vi redan minskat utsläppen. Utsläppen av metan hänger samman med antalet djur. Eftersom moderna kor producerar mer mjölk behöver vi färre kor. Naturvårdsverket räknar med att utsläppen kommer att minska med mellan 10 och 20 procent från 1990 till 2010.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!